Welkom op de vogelblog van Peter van de Beek



Op deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

vrijdag 7 december 2012

VOGELMOMENT HALSBANDPARKIET

Halsbandparkiet, Psittacula krameri, Rose-ringed Parakeet
Vorige week een verrassing in de tuin. Plotseling hing er een halsbandparkiet aan het pindanetje. Gelukkig de camera standby zodat ik nog door het raam heen een foto kon maken.
Halsbandparkieten zijn exoten die oorspronkelijk uit Afrika en India komen. Zij hebben inmiddels vaste voet aan de grond in Nederland. De  populatie is ontstaan uit verwilderde kooivogels en het aantal neemt nog steeds toe. Het zijn cultuurvolgers, dat wil zeggen dat zij bij de uitbreiding van hun leefgebied gebruik maken van de mogelijkheden die de mens hun biedt. Halsbandparkieten zijn daardoor alleen te vinden in een  stedelijke omgeving. In Nederland zie je hem vooral in Amsterdam, Den Haag, Leiden en Haarlem. De oudste populatie zit in Amsterdam in het Vondelpark. Het voedsel bestaat uit zaden, granen, vruchten, bloemknoppen en dus ook aangeboden pinda's in tuinen.
In parken worden ze door bewoners vaak bijgevoerd en wordt hun kleurige aanwezigheid ook zeker gewaardeerd. Ze hebben zich dus prima aangepast aan het Hollandse klimaat en omstandigheden.
Vanuit Haarlem breidt hij zijn gebied langzamerhand uit naar het Haarlemmermeerse bos en nu dus in de tuin in Hoofddorp. Ook vanuit de andere steden breidt hij zich uit naar omliggende gemeentes.
Het aantal broedgevallen stijgt ook gestaag en daarbij profiteert hij van de toename van de Grote Bonte Specht omdat hij een holenbroeder is en gebruik maakt van oude Spechtennesten. Buiten het broedseizoen ( van januari tot juni) zwerven ze binnen hun leefgebied en in de avond ontstaat de "slaaptrek" . Zij verzamelen zich dan in grote aantallen vanuit de wijde omgeving om op een vaste plek te slapen. Die groepen kunnnen wel een omvang hebben van 1000 vogels. Het zijn levendige en rumoerige vogels die dus een behoorlijk lawaai maken en mest produceren.. Kortom prachtige vogels maar als er iedere avond 1000 in de buurt komen overnachten wordt het wel als overlast ervaren.

3 opmerkingen:

  1. Hallo Peter,

    dank je wel voor je bezoekje en je reactie. Goed dat je je adres erbij had gezet want via je naam in de reactielink kom ik alleen uit op je google+ en kan dan iet op je blog zelf komen.

    Leuk ook deze informatie over de halsbandparkiet. Bij ons in Enkhuizen vliegen ze niet maar vorige zag ik ze wel in Uitgeest.

    Je hebt er een prachtige foto van gemaakt. Ook je blog ziet er heel goed uit. Deze heb ik gelijk in mijn bloglijst geplaatst zodat ik gelijk kan zien wanneer je een nieuwgblog zet.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Peter,

    Even een bezoek terug na jouw bezoek aan mijn blog. Bedankt voor je reactie. De Goudvink komt vanzelf hoor.
    Jij hebt hier wel een mooie Halsbandparkiet in de tuin. Dat heb ik weer niet in de tuin hoewel ze de wijk wel bevolken en elke dag voorbij komen. Inderdaad zijn ze enigszins lawaaierig ;-). Maar goed, het zijn wel mooi gekleurde vogels die zich ook redelijk goed laten fotograferen.
    Leuk om je site te bekijken, ik heb me direct aangemeld en ik zet je bij mijn bloglijst.

    Groet,
    Marianne

    http://devogelkijker.blogspot.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Peter, dank je wel voor je bezoek aan mijn blog.
    Ik heb jou toegevoegd aan mijn bloglijst, kan ik je volgen.
    Leuk die Halsbandparkiet aan je pindanetje.
    Ik woon in Hillegom en daar zit ook een grote groep maar in mijn tuin(tje) heb ik ze nog niet gezien.
    Ik zal op een later tijdstip eens door je foto`s neuzen,

    groetjes Greet

    BeantwoordenVerwijderen