Welkom op de vogelblog van Peter van de Beek



Op deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

dinsdag 15 januari 2013

VOGELBERICHT


Tuinvogeltelling
 
Nog even een herinnering voor de nationale tuinvogeltelling die komend weekend plaats vindt. Het kost je een half uur op zaterdag of zondag. Noteer in dat halfuur per vogelsoort het hoogste aantal dat je tegelijkertijd ziet. Geef je telling door op www.tuinvogeltelling.nl. Ook als je maar weinig ziet, gewoon doorgeven.

Ik zou het leuk vinden als je je aantallen ook naar mij mailt op petervandebeek@hotmail.com  Van de ontvangen gegevens maak ik dan een top tien van de deelnemers aan mijn vogelblog.

Voeren
 
Niet alleen de beplanting maakt een tuin aantrekkelijk voor vogels maar, zeker in de winter, ook het voeren. Iedereen weet wel dat je vetbollen op kunt hangen voor de mezen, maar de huismus, winterkoning, roodborst, heggemus en merel scharrelen liever op de grond. Hang dus niet alleen vetbollen op maar zorg ook voor wat strooivoer op de grond en op een voedertafel of in een vogelhuisje. Strooi niet teveel, liever iedere dag een beetje dan in een keer teveel. Probeer het wel in de buurt van struiken of een heg aan te bieden zodat er altijd een vluchtmogelijkheid is. Naast voer is ook drinkwater  belangrijk. Door wat suiker aan het water toe te voegen, voorkom  je dat het bevriest.
Appels worden ook zeker op prijs gesteld door de merels en natuurlijk wat havermout op een beschutte plek voor heggenmus en roodborst. Vogels zijn ook gek op pindakaas. Je kunt gewoon hier en daar wat pindakaas aan de stam van boompje smeren.

Vogelnieuws
 
Uit de midwintertelling van SOVON in 2012 blijkt dat de Brandgans en de Grote Zilverreiger qua aantallen de grootste stijgers zijn. Hiermee zet de stijgende lijn van de afgelopen jaren zich door. Tien jaar geleden zag je bijna nooit een Grote Zilverreiger en nu zie je ze vaak en ook het gehele jaar door. In de natte weidegebieden zie je ook veel meer Brandganzen. In Friesland zie ik in de Workumerwaard in het najaar  enorme groepen van zo’n 10.000 exemplaren die zich dan verzamelen voor de trek naar het Noorden. Ook het aantal broedgevallen neemt langzaam toe.

Naast stijgers zijn er helaas ook altijd dalers. In dit verband is dat de  Kleine Zwaan. Samen met de Wilde Zwaan is hij een echte wintergast. Samen met de Knobbelzwaan zijn zij de enige drie zwanensoorten in ons land. Het grootste deel van de Kleine Zwanen overwintert op de randmeren bij de Veluwe en langs de kusten van het IJsselmeer. De populatie loopt echter sterk terug. In 1992 waren er nog circa 18.000 overwinteraars en in 2012 was dit teruggelopen tot ongeveer 3000 exemplaren.  Het goede nieuws is dat uit onderzoek blijkt dat 2012 een goed broedseizoen is geweest. Hopelijk gaat dan ook onze winterpopulatie Kleine Zwanen weer wat groeien.

Bronnen: SOVON midwintertelling en Vogelbescherming Nederland

Huismussen
 
Ondanks de terugloop in aantal is de huismus nog steeds de aanvoerder van de tuinvogel toptien. Het is een vogel die enerzijds heel onopvallend is en anderzijds kent iedereen hem wel. Je hoeft immers ook niet ver weg om hem te zien. Wil je veel meer weten over die huismus die je dagelijks ziet dan kun je surfen naar www.huismussenforum.nl . Een site met allerlei informatie over alleen de huismus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten