Welkom op de vogelblog van Peter van de Beek



Op deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

zondag 13 januari 2013

VOGELMOMENT MEERKOET


Meerkoet, Fulica atra, Eurasian Coot

Hier zie je goed zijn grote poten
 
Juveniel met dat warrige ruige verenpak en rode kale kop

 
In dit Vogelmoment aandacht voor de Meerkoet. Een zeer talrijke en algemene broed- en jaarvogel in ons land. Verreweg het grootste deel tref je aan in de lage waterrijke delen van het land. Eigenlijk zie je ze overal waar water is, of dat nu in het landelijk gebied is of in vijvers en grachten in stedelijk gebied. Door hun grote aanpassingsvermogen hebben zij hun broedgebied steeds verder kunnen uitbreiden. Hun voedsel bestaat in hoofdzaak uit waterplanten, maar in de broedtijd ook uit visjes, insecten en allerlei andere waterdieren. Zij bemachtigen dat voedsel door zowel te duiken, te grondelen of door gewoon te lopen. Daarom hebben zij een voorkeur voor gebieden die niet al te diep zijn met een modderige bodem en een behoorlijke oevervegetatie en veel waterplanten. Omdat zij van oorsprong moerasvogels zijn hebben zij grote poten waarmee zij over de drijvende pakketten moerasplanten kunnen lopen. Als je een Meerkoet dan ook op het land ziet dan vallen die grote poten zeker op. In het voorjaar en de zomer zijn ze vaak in paren te zien en zijn dan behoorlijk agressief bij het verdedigen van hun broedgebied. Iedere indringer wordt met veel geweld verjaagd. Er worden soms twee tot drie legsels per jaar groot gebracht. De opvallende jongen met die wat warrige, ruige donsharen en de kale rode kop worden vaak het slachtoffer van roofvogels, ratten of snoeken. In het najaar en de winter verzamelen zij zich vaak in grote groepen op het water maar ook wel in weilanden. Nederland is ook een overwinteringsgebied voor Meerkoeten uit Noord en Oost Europa. Op grote watervlakten, zoals het IJsselmeer, kunnen zich daardoor wel groepen van circa 1000 exemplaren vormen. Als de vorst invalt zie je dat zij zich verzamelen in een wak en dat met elkaar ook open houden.


4 opmerkingen:

  1. Dag Peter,
    Hartelijk dank voor je reactie op onze site.
    Uiteraard heb ik natuurlijk meteen even de jouwe bekeken en die mag er zijn. Vogelmomenten is een leuk thema voor vogelaars en je geeft dan ook veel informatie. Vogelmoment over de Meerkoet is zeer informatief. Nu heb ik een vraag aan je. In de winter zie je, dat schrijf jij ook, altijd groepen meerkoeten in de polders en op open water. Nederland is een overwinteringslang voor deze soort. De vraag is : trekken ze 's nachts, heb jij ze wel eens zien overtrekken? Heb jij hier gegevens over?
    Als je tijd hebben of hier iets meer over weet, dan zie ik je reactie graag tegemoet.
    Allerbeste groeten uit Den Haag,
    André en Muriel.


    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Andre en Muriel,
    Dank voor je reactie en je vraag over de meerkoet.Nederland is inderdaad een belangrijk overwinteringsgebied voor de meerkoeten uit Noord en Oost Europa.Zij zijn gebonden aan open water en dat is in West Europa makkelijke voorhanden. In de winter trekken er dus veel naar West Europa en dan zijn er bij ons op de randmeren, ijsselmeer echt heel grote groepen te zien.Sommige van "onze" meerkoeten overwinteren in Frankrijk of Noord Spanje, maar over het algemeen is hij bij ons een standvogel.
    Het zijn niet van die goed vliegers dus dat betekent dat het korte afstandstrekkers zijn. Over de trekroutes en trektijden ( overdag of 's nachts) is weinig bekend. Qua aantallen lees je wel dat er circa 45.000 tot 80.000 exemplaren in de winter naar Nederland komen.

    met vriendelijke groet

    Peter van de Beek

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Peter,

      Bedankt voor je antwoord op onze vraag.

      Allerbeste groet,
      André en Muriel.

      Verwijderen
  3. Hoi Peter,

    wat een poten hebben ze ook hé.
    Toen ik dat voor de eerste keer zag (ze gingen op een boomstammetje boven het water zitten) vond ik dat hele grote poten hihi..... Hele mooie serie hier en weer heel vele leerzame informatie.
    groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen