Welkom op de vogelblog van Peter van de BeekOp deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

vrijdag 8 februari 2013

VOGELMOMENT DODAARS

DODAARS, TACHYBAPTUS RUFICOLLIS, LITTLE GREBE

DODAARS DOOR HET RIET HEEN GEFOTGRAFEERD


Deze keer aandacht voor de kleinste Fuut. Hij is bij ons algemeen, met uitzondering van droge hoge zandgronden, en het gehele jaar aanwezig. Met ongeveer 2500 broedparen is hij niet heel talrijk. In het broedseizoen zie je hem op plassen, zoetwatermeren, vijvers, vennetjes en sloten met een rijke oevervegetatie. In de winter ook vaak op wat groter water. Hij duikt naar voedsel en dan voornamelijk visjes, schaal- en weekdieren en insecten. Blijft lang onder water en komt op grote afstand van de plek waar zij onderdoken boven water. Een vrij schuwe vogel die zich niet gemakkelijk laat benaderen. Hij verstopt zich ook vaak in de oevervegetatie. Je moet goed kijken om hem te zien vanwege zijn kleine formaat. In de winter is hij nog onopvallender door zijn wat vaalbruine kleur. In de zomer valt hij door zijn donkerbruine romp en roestbruine kop iets meer op. Hij is standvogel en vertoont vrijwel geen trekgedrag. In de winter zijn hier wel overwinteraars uit Oost Europa. Zij hebben een voorkeur voor het brakke water in het zuidwesten van het land.
Het nest bestaat uit een drijvende hoop plantaardig materiaal dat verankerd is aan de begroeiing. Het legsel bestaat uit vier tot acht witte eieren die door beide ouders worden uitgebroed in ca. 22 dagen. De jongen verlaten vrij snel het nest om zelf te eten. Zij zitten dan nog wel vaak op de rug van de ouders. Zij vliegen na ongeveer 46 dagen.
Vaak zijn er twee of drie legsels per jaar.


4 opmerkingen:

 1. Alweer een leuke soort om uit te lichten. Het zijn zeker moeilijke vogeltjes om goed te fotograferen dus dat heb je knap voor elkaar. Vooral de eerste foto vind ik mooi.

  Groet,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat is het jou goed gelukt om dit kleine schuwe beestje te fotograferen. Prachtig licht ook. De tweede foto met het riet ervoor heeft ook wel wat.
  Ik heb toevallig pas gelezen hoe dit beestje aan zijn naam komt. Het komt vanuit het Belgisch: Dod-aars, omdat ie zo'n dot pluizige veertjes rond zijn achterste heeft, ik vind het een grappige uitleg.
  groetjes ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Peter,
  ik heb deze dodaars pas vorig jaar voor het eerst gezien.
  Toen zag ik pas ook hoe klein ze eigenlijk waren.
  Vooral je eerste foto vind ik top.
  Ook weer heel leerzame informatie.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze zijn echt heel schattig, opa!!
  Kus van Bente

  BeantwoordenVerwijderen