Welkom op de vogelblog van Peter van de Beek



Op deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

dinsdag 12 februari 2013

VOGELMOMENT MEREL

Merel mannetje, Turdus merula, Common Blackbird

Merel vrouwtje,Turdus merula, Common Blackbird

 
Merelman
 
 
Merelvrouw in bad
 
Deze keer krijgt onze merel alle aandacht in het vogelmoment. De merel is tegenwoordig de meest algemene broedvogel in ons land. In de tuinvogeltelling staat hij steevast op de derde plaats na de huismus en de koolmees. Vrijwel iedereen kent hem vanwege zijn luide zang in het voorjaar als hij boven in een boom zit, op de schoorsteen van een huis of omdat je hem zo vaak in de tuin ziet.
Hij is zo algemeen dat je je nauwelijks meer kunt voorstellen dat hij ooit een schuwe bosvogel was. Hij is in de huidige tijd zo goed aan de mens aangepast dat hij overal voorkomt waar maar struiken, heggen of bomen zijn. Het maakt hem dus niet uit of het tuinen, parken,plantsoenen, bossen of landelijk gebied is. Onze merels zijn vrijwel uitsluitend standvogels en vertonen dus nauwelijks trekgedrag. Het mannetje valt het meest op met zijn fel oranje snavel en dito oogring.
De jonge mannetjes zijn echter helemaal zwart inclusief de snavel. Pas in het tweede jaar kleurt deze oranje.
Zijn menu bestaat uit wormen, insecten, larven en slakjes die hij uit de grond haalt of net boven de grond vangt. Hij eet ook bessen, fruit, kersen en zelfs brood. Soms zijn hele stukken tuin omgewoeld als de merels daar hebben gefoerageerd. Hij bouwt zijn nest in dichte bosjes, heggen, klimop of in een schuurtje. Daarmee begint hij al in maart en er worden 3 tot 5 groenachtige en bruin gespikkelde eieren gelegd die ruim twee weken door het vrouwtje worden bebroed. De jongen verlaten na ongeveer 14 dagen het nest maar kunnen pas na drie weken vliegen. In die periode zijn ze kwetsbaar voor katten en roofvogels. Merelnesten zijn trouwens toch al kwetsbaar omdat ze gemakkelijk te vinden zijn. Katten halen vaak een nest leeg, maar ook de eieren worden vaak geroofd door andere vogels. Merels hebben daarom vaak drie tot vier legsels per jaar en steeds in een nieuw nest.

 

2 opmerkingen:

  1. Mooie foto's zo in de sneeuw en in het bad!

    Groetjes,
    Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Peter, Het is weer een mooi blogje. vooral de Merelman in de sneeuwtakken en het badderend vrouwtje zijn erg mooi,
    groet,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen