Welkom op de vogelblog van Peter van de BeekOp deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

zondag 3 februari 2013

VOGELMOMENT WILDE ZWAAN

Wilde Zwaan, Cygnus cygnus, Whooper Swan

Wilde Zwaan, even lekker uitrekken op het ijs
 
 
Als de een rust moet de ander op de uitkijk
 
 
rondje zwemmen in het wak
 
 
Wilde Zwaan, eerste winter
 
Deze keer aandacht voor de Wilde Zwaan. Hij is bij ons vrijwel uitsluitend een doortrekker en wintergast. Hij arriveert medio oktober vanuit Scandinavie en Noord Rusland en vertrekt dan weer medio april. Ze overwinteren hier op weidegebieden in Friesland en Flevoland, maar ook van oudsher in de Waterleidingduinen en in de Wieringermeer.Je ziet ze vaak in grote groepen, soms wel van 100 exemplaren of meer. Een grote zwaan met het formaat van de knobbelzwaan. Met name zijn gele snavel met zwarte punt valt goed op. De jongen zijn, zeker in hun eerste winter, nog egaal grijs en hebben dan nog geen geel in de snavel. In de loop van de winter wordt hun verenpak wel witter maar het grijs blijft toch tot in de tweede winter zichtbaar. Hun voedsel bestaat uit uit bladeren ,gras en wortels van waterplanten .Ook slakken worden wel gegeten. Bij ons zie je ze in de winter vaak ook op akkers waar ze zich te goed doen aan  wintergraan, maar ook wel aan achtergebleven stengels en knollen van mais.
Het zijn monogame vogels en het paar blijft dus het hele leven bij elkaar. De jongen blijven tot het einde van de eerste winter bij hun ouders.
Vanaf 2006 is hij bij ons een uiterst schaarse broedvogel. In dat jaar is er een eerste succesvolle broedpoging geweest in Drenthe. Tot nu toe zijn het incidentele gevallen gebleven.3 opmerkingen:

 1. Heel mooi deze wilde zwaan Peter.
  Ik probeer hem al tijden te vinden en als ik hem dan vind dan zit hij te ver weg om mooi op de foto te krijgen.

  Hier zie ik niet alleen hele mooie foto's maar ook weer hele nuttige informatie. Dank je wel.

  groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige foto's van de wilde zwanen Peter.
  Mooi ook je info erbij.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige serie en leuke info over de wilde zwaan, een van mijn favoriete wintergasten die ik in de Waterleidingduinen regelmatig op de foto heb kunnen zetten.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen