Welkom op de vogelblog van Peter van de BeekOp deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

donderdag 14 maart 2013

VOGELMOMENT GRUTTO

Grutto, Limosa limosa, Black-tailed Godwit

Grutto

                                                              Trio grutto's op zoek naar voedsel
 
De koning van de weidevogels is weer gearriveerd, want zo wordt de grutto immers met recht genoemd. Het is weer een heerlijk gevoel om zijn geluid weer te horen in de weilanden. Een mooie aankondiging van het voorjaar. Hij is een van de grootste en mooiste steltlopers van Europa. Opvallend door zijn fraaie kleuren en zijn rijzige gestalte. Velen zullen hem kennen van zijn karakteristieke pose op een paal. Een broedvogel van natte weidegebieden met kruidenrijke vegetatie en hoogveen. Door het veranderend beheer van de weidegebieden, waardoor de grondwaterstand wordt verlaagd en er vroeg wordt gemaaid, staat de populatie echter sterk onder druk.  De favoriete broedgebieden zijn daadoor steeds minder beschikbaar, wormen zijn minder gemakkelijk uit de drogere grond te pikken en veel kuikens worden het slachtoffer van het vroege maaien van de weilanden. Alleen in natuurreservaten en gebieden met bewust weidevogelbeheer doet hij het nog goed, maar dat is nog lang niet genoeg. Gelukkig is er landelijk veel aandacht voor bescherming en zijn er veel initiatieven om de teruggang tot stand te brengen. Genoeg is het echter nog niet. Hij is bij ons een broedvogel die arriveert in februari en in juli vertrekt.
Bij hun aankomst zijn ze vaak sterk vermagerd na een lange vlucht en moeten ze hoognodig "opvetten" voordat ze doortrekken naar hun broedgebieden. Je ziet ze dan vaak in groepen op ondergelopen gebieden of in ondiepe meren en in kweldergebieden. Ook zijn ze dan nog niet helemaal op kleur. Als ze op gewicht zijn en volledig in hun fraaie zomerkleed kun je de komende tijd getuige zijn van de spectaculaire baltsvluchten en is hij vrij luidruchtig.
Het nest bestaat uit een eenvoudig kluitje in het hoge gras, waarin 4 eieren worden gelegd, die door beide ouders worden uitgebroed in circa 25 dagen. Zodra de jongen uit het ei komen verlaten zij het nest, zgn. nestvlieders, en worden door hun ouders beschermd. Zij lopen de hele dag te pikken naar vliegen en muggen, want dat is hun belangrijkste voedsel in die periode. Zowel het nest als de jonbgen worden fel en met veel misbaar verdedigd.
Ook na het broedseizoen zie je de grutto’s vaak in grotere groepen op ondergelopen landerijen, ondiepe plassen en meren en in kwelders. Zij verzamelen zich daar en vetten op  voordat zij aan de grote trek gaan beginnen. Een zeer klein aantal overwintert hier in het Deltagebied.
Bijgaande fotos zijn deze week gemaakt.

4 opmerkingen:

 1. Mooie blog over mijn favoriete weidevogel, je eerste zinnen zou ik ook geschreven kunnen hebben. Prachtige foto's ook.
  Vlak bij ons hebben ze een weidegebied vogelvriendelijk gemaakt (afspraken met agrariers over het maaien) het heet Vogelhoff, ik hoop dat daar grutto's en andere vogels komen broeden, dan ben ik daar vaak te vinden.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Peter,
  Wat een fijne blog!
  Een Ode aan deze trotse weidevogel, waar ik ook zo van houd en waar ik zo blij van word als zijn roep weerklinkt bij ons in de polders! Gelukkig hebben we hier vele vogelvriendelijke boeren met veel nat en dras gronden en sappige weiden. Ik hoop dat we ons sterk genoeg kunnen maken voor het behoud van deze vogel.Je foto's zijn schitterend.
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ze zijn er inderdaad weer Peter,
  maar ik heb ze helaas nog niet gezien.
  Ik hoop er morgenmiddag (vrije middag)
  er even op uit te trekken en wie weet wat ik
  tegenkom. ik zag vanmiddag nog wel een hele grote
  groep smienten maar ja... geen camera mee.

  Mooie foto's van deze Grutto en
  leerzame informatie..
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Peter,
  Deze grutto-foto's zijn vast niet van die sombere middag toen wij elkaar tegenkwamen? Uit deze beelden spreekt een lentegevoel! een lente die nog steeds erg ver weg is.....
  Was leuk je te ontmoeeten!
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen