Welkom op de vogelblog van Peter van de Beek



Op deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

maandag 4 maart 2013

VOGELMOMENT OEHOE

Oehoe, Bubo bubo, Eagle-Owl

Het broedseizoen is weer begonnen en uilen behoren tot een van de eerste broedvogels in het jaar. Daarom deze keer aandacht voor een uil en wel de grootste van de wereld: de Oehoe. Een heel bijzondere en zeldzame broedvogel in ons land. Met zijn lengte van plm. 65 cm. en een spanwijdte van circa 1,60 m is hij een imposante verschijning en dan is het vrouwtje nog net even groter dan het mannetje.
In de vorige eeuw was de Oehoe bijna uitgestorven in Europa als gevolg van intensieve jacht en het uithalen van nesten. Door succesvolle herintroductie in combinatie met beschermende maatregelen in Zweden en Duitsland neemt de populatie weer wat toe, maar is nog steeds zeer kwetsbaar. Van oudsher bevindt het verspreidingsgebied zich in bergachtige streken waar steile hellingen voorhanden zijn die hij graag kiest om te broeden. Qua leefgebied heeft de Oehoe een redelijk groot aanpassingsvermogen waardoor zijn broedgebied ook wordt vergroot. Hij kiest  nu ook voor hellingen in steengroeven in ons land. De populatie is beperkt tot enkele broedparen in de steengroeven bij de Sint Pietersberg en in de Achterhoek.
Naast zijn enorme formaat zijn de oorpluimen een kenmerk voor de Oehoe. Wij noemen het oorpluimen maar het zijn niet de oren want die zitten aan de zijkant van de kop. De Oehoe is moeilijk te spotten omdat hij, net als andere uilen, overdag een redelijk verborgen leven leidt en pas vanaf de schemering actief wordt. Hij gaat dan op jacht naar vogels zoals kraaien, houtduiven, roeken en gaaien die hij op hun slaapplaatsen overvalt. Ook andere uilen, eenden, konijnen, hazen en jonge vossen behoren tot het menu. Kortom dieren die in het betreffende leefgebied algemeen zijn behoren tot het menu.
Het nest wordt dus gebouwd in een holte in een rotswand en het legsel bestaat uit 2 tot 3 eieren die in een periode van een aantal dagen worden gelegd. Het vrouwtje broedt ze alleen uit in circa 35 dagen. De jongen zijn na ongeveer 10 weken vliegvlug en zijn dan nog ongeveer een maand afhankelijk van hun ouders.
Via www.beleefdelente.nl van de Vogelbescherming kan iedereen meekijken bij de broedende Oehoe door de opgestelde Webcam.
Ik heb de bijgaande foto afgelopen weekend gemaakt en mij wel afgevraagd of ik hem zou gebruiken voor een Vogelmoment. Gegeven de bijzonderheid van de Oehoe in ons land en omdat de foto van grote afstand is gemaakt en er geen enkele vorm van verstoring kon plaatsvinden vond ik dat het kon.

2 opmerkingen:

  1. Wat is het toch een machtig mooie vogel!
    En fijn, die uitgebreide informatie.
    Ik hoop hem ooit zelf te zien.
    groet,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben sowieso al gek op uilen en de Oehoe
    is werkelijk een machtige mooie uil.
    Hij wordt een enkele keer in de vrije natuur gespot.
    Mooie en leerzame informatie Peter.

    Groet, Helma

    BeantwoordenVerwijderen