Welkom op de vogelblog van Peter van de BeekOp deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

zondag 24 maart 2013

VOGELMOMENT PAARSE STRANDLOPER

Paarse Strandloper, Calidris maritima, Purple Sandpiper

Paarse Strandloper, Calidris maritima,Purple Sandpiper
 
Paarse Strandloper
 

Deze keer eens aandacht voor de paarse strandloper. Een bijzondere naam want er is weinig paars aan hem te ontdekken. Een gedrongen middelgrote steltloper die broedt in zowel toendra’s als op begroeide hoogvlaktes tot aan de sneeuwgrens in het hoge noorden van Europa en Siberië. Hij is een langeafstandstrekker die overwintert aan de Spaanse kusten. In ons land is hij vooral een trekvogel. Een klein aantal overwintert hier en is dan te zien aan de kust, op stenige stukken zoals strekdammen, pieren en dijken. Het aantal overwinteraars wordt geschat op circa 500 vogels. Omdat hij vrij tam is, laat hij zich wel gemakkelijk benaderen. Bijgaande foto’s zijn  gemaakt op de zuidpier in IJmuiden en daar zijn ze in de winterperiode meestal wel aan te treffen.
Ze zoeken hun voedsel tussen het zeewier en stenen in of bij het overslaande water. Het is een leuk gezicht om te zien dat ze even opvliegen als er een golf aankomt en dan daarna weer landen en met een grote behendigheid op de gladde stenen overeind blijven. Het voedsel bestaat  uit garnaaltjes, krabbetjes, kleine schelpdieren en andere beestjes die aanspoelen. Zomers, als zij in het noorden  verblijven in de toendragebieden en de hoogvlakten bestaat het voedsel uit insecten, spinnetjes en allerlei zaden.


4 opmerkingen:

 1. Dat dacht ik al, dat je deze foto's op de Zuidpier had gemaakt, altijd een leuke locatie voor vogels, ik moet er ook maar weer eens gaan kijken, als het niet meer zo koud is.....
  Leuk blog heb je, met steeds een mooi stukje info, ik ga me mijn mailadres invullen voor je meldingen.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie foto's Peter, vooral de 2e. De Paarse strandloper is zeker een mooie en, gelukkig voor ons, redelijk goed te fotograferen soort. De Zuidpier is bijna altijd goed voor verschillende soorten, zelf kom ik er meerdere keren per jaar.

  Groet,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Peter,

  verbazingwekkend dat je al die verschillen weet
  tussen al deze strandlopers. Die van mij heb ik in ieder geval
  veranderd in een bonte want ik denk dat je daar toch gelijk in had.
  Prachtige foto's zie ik hier ook weer.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig die zien we in onze polder dus weer niet...

  BeantwoordenVerwijderen