Welkom op de vogelblog van Peter van de Beek



Op deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

woensdag 17 april 2013

VOGELMOMENT PIMPELMEES

Pimpelmees, Cyanistes caeruleus, European Blue Tit

Juveniele Pimpelmees

Winter

 
Voorjaar , met een nootje van de voedertafel
 
 
Lekker in bad
 

Deze keer wil ik de Pimpelmees onder de aandacht brengen. Een zeer algemene tuinvogel die al een aantal jaren een vierde plaats bezet in de tuinvogeltelling. Iedereen kent hem wel met zijn blauwe petje en zijn witte wangen. Hij is een zeer algemene en talrijke broedvogel. Omdat hij niet zo veel eisen stelt aan zijn leefomgeving komen zij voor in zowel alle soorten bossen als in stedelijke gebieden en op het boerenland. De hoogste dichtheid wordt gehaald in de bossen op de hoge zandgronden in het oosten van het land.
De mannen en de vrouwen lijken erg op elkaar. De kleur van het mannetje is wat helderder en de zwart/blauwe band in de nek is wat breder, maar het vraagt wel oefening om dat verschil te zien en dan valt het nog niet mee. De juvenielen zijn makkelijker te herkennen omdat ze qua kleur wat valer zijn en nog wat vaal geel/groen op de kop zijn.
Hij broedt eigenlijk overal waar zich een geschikte gelegenheid voordoet. Dat kan dus in het nestkastje in de tuin zijn en in nesten die gemaakt worden in struiken en bossen.
Zijn voedsel bestaat hoofdzakelijk uit insecten, rupsen, spinnen en huisjesslakken. Echter ook zaden en noten. Zij zijn geregelde bezoekers van voedertafels, vetbollen en pindanetjes waarbij zij hun acrobatische toeren uitvoerig laten zien. Kortom een leuke en levendige vogel die niet schuw is en zich dus ook in de tuin goed laat bekijken.
Er worden circa 7 tot 13 eieren gelegd die door het vrouwtje worden uitgebroed in ongeveer twee weken. De jongen worden door beide ouders gevoerd en zij vliegen na ongeveer 16 tot 21 dagen uit. Vaak hebben de pimpelmezen twee legsels per jaar, waarvan het eerste meestal in april.
De pimpelmezen in ons land zijn standvogels die in het najaar en winter wat vaker in groepen rondzwerven. Tijdens de najaarstrek kan er soms sprake zijn van een invasie uit Scandinavië. Zo werden er afgelopen najaar tijdens de trek in Denemarken groepen geteld van circa 18.000 vogels. Zulke groepen worden vaak begeleid door slechtvalken die in feite met hun voedsel meevliegen.

5 opmerkingen:

  1. Wat een leuke foto's. Het blijft een geweldig vogeltje die pimpel. Vooral de juveniel als de badplaat vind ik heel mooi.

    Groet,
    Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie foto's van 1 van mijn favoriete vogeltjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ach, wat vertederend, en blij verrast ook met die juveniel, die had ik nog nooit gezien!
    De laatste foto van die badgast is echt schattig!
    groet,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Peter,

    die juveniele vind ik toch wel bijzonder om te zien.
    Een keer eerder gezien inde AWD en toen waren ze ook aan het badderen.
    Foto's waren afschuwelijk. Hier zie ik wel een mooie foto van he badderen.
    Heerlijk serie en leerzame info.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Leuke pimpelmees serie, die juveniele zijn heel schattig, die heb ik een paar jaar geleden leuk op de foto gezet. Grappig, die badderende mees, ze spetteren dan wat af (ik heb een badje op het balkon en na zo'n bezoekje ligt er meer water naast dan er nog in zit).
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen