Welkom op de vogelblog van Peter van de Beek



Op deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

donderdag 4 april 2013

VOGELMOMENT WINTERTALING

 
 
Wintertaling, Anas crecca,Common Teal

 
Wintertaling door het riet heen


Wintertaling vrouwtje, zie de groene spiegel
 

 
Paartje wintertaling foeragerend, achterlijf rechtop uit het water
 
Deze keer richt ik de aandacht op de Wintertaling. Een van de kleinste eenden in ons land en in tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden, is hij het gehele  jaar aanwezig. Hij is in beperkte mate een broedvogel en hoofdzakelijk een wintergast en trekvogel. De broedpopulatie wordt door SOVON geschat op  circa 2000 tot 2500 paren en vertoont helaas  een dalende tendens. Het idee dat hij alleen  een wintergast is, komt naast zijn naam ook voort uit het feit dat hij  tijdens het broedseizoen  zeer verborgen leeft in rustig, waterrijk gebied met een weelderige begroeiing, waardoor hij dus nauwelijks wordt waargenomen terwijl hij in het winterseizoen veel talrijker  en in grotere groepen  aanwezig is. De kans om ze te zien, is in het najaar en de winter dus het grootst.
De wintertalingen die hier broeden zijn ook hoofdzakelijk  standvogels. De jonge vogels trekken wel weg naar Frankrijk of Engeland. Er overwinteren hier zo’n 10.000 wintertalingen en die komen dan in het gehele land voor op meren, in plassen en langs sloten en weilanden. In het broedseizoen lde concentratie in het oosten van het land.
Zoals bij vrijwel alle eenden is het mannetje het meest opvallend met een markant getekende kop. Het vrouwtje is herkenbaar aan de groene spiegel aan de zijkant van de vleugel, maar is verder vrij onopvallend. Overdag zie je ze vaak wat dutten omdat ze vaak ’s nachts foerageren. Het zijn grondeleenden die je vaak met hun kop onder water ziet zwemmen om te foerageren of in de stereotype houding met het achterlijf rechtop uit het water. Hun voedsel bestaat uit zaden van riet en andere waterplanten en uit slakjes, waterdiertjes en wormen.
Zij vormen al een paartje in de winter en starten met het nestelen in april. Het nest bestaat uit een met gras gevoerd kuiltje in de vegetatie redelijk dichtbij het water en goed verstopt. Er worden 8 tot 10 eieren gelegd die door het vrouwtje worden uitgebroed. De jongen zorgen al snel  zelf voor hun voedsel en zijn na ongeveer 4 weken helemaal zelfstandig.



4 opmerkingen:

  1. Wat een prachtige eendjes zijn dit toch, mooi in beeld gebracht.
    groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind het een schitterende eend en heb deze eigenlijk
    nog maar een keer (en dan ook nog in de verte)
    voor de lens gehad. Vandaag zag ik hem ook in de OVP maar ook weer
    veel en veel te ver. De eerste foto hier vind ik super.
    Prachtige kleuren. ook het vrouwtje heel mooi in beeld gebracht.
    De laatste foto is humor hihi....
    Dank je wel voor weer je leerzame informatie :-)

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtige eendjes en mooie info.
    De laatste foto is super om mee te eindigen. Het is altijd een grappig gezicht.
    groet,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooi dat jij zowel het mannetje als het vrouwtje goed op de foto hebt gekregen. ze zijn zo ontzettend schuw, mij is het wel gelukt het mannetje te fotograferen, maar mevrouw taling heb ik nog niet.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen