Welkom op de vogelblog van Peter van de Beek



Op deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

donderdag 20 juni 2013

VOGELMOMENT BOOMKLEVER

Boomklever, Sitta europaea, Nuthatch

Boomklever, Sitta europaea, Nuthatch

 
kenmerkend met kop naar beneden langs de boom

 
Met zonnebloempit, een van zijn favoriet zaden 

 
In de herfst op de voedertafel

 
Ook een pindakorf slaat hij niet over
 
In dit vogelmoment nu eens aandacht voor een soort die het goed doet in ons land, de boomklever. Sinds de 60’er jaren zijn de aantallen in ons land sterk toegenomen en thans wordt uitgegaan  van circa 18.000 broedparen (bron: SOVON).
Zij komen vooral voor in oude gemengde bossen, grote tuinen en parken. Daarom zie je wel een  concentratie in het midden en oosten van het land. In Zeeland,  Noord Holland ( behalve het duingebied),  en grote delen van Friesland en Groningen  zie je ze niet of nauwelijks. Op de Waddeneilanden al helemaal niet omdat ze niet in staat zijn om de  Waddenzee over te steken. Het zijn standvogels die zich vrijwel niet buiten hun broedgebied verplaatsen.Een mooie gedrongen vogel met fraaie kleuren. In zijn gedrag onderscheidt hij zich van bijv. de boomkruiper en de grote bonte specht doordat hij zowel met zijn kop naar boven als naar beneden langs een boomstam kan kruipen. Zij leven vaak in het zelfde gebied als de grote bonte specht omdat ze voor het broeden gebruik maken van holten die door de specht zijn uitgehakt. Als de opening te groot is,  wordt hij met modder wat kleiner gemaakt om te voorkomen dat andere grotere holenbroeders het nest gaan gebruiken. Ze maken ook wel gebruik van nestkasten waarbij ze ook vaak de opening wat dichtmetselen met modder.
Het legsel bestaat uit circa 6 tot 8 eieren die na ongeveer 16 dagen uitkomen. De jongen verlaten na ongeveer drie weken het nest.
Het voedsel van de boomklever bestaat uit  insecten, larven, zaden en noten. De insecten en larven vinden zij door te zoeken onder boomschors. Zaden en noten zoeken zij op de grond maar ook op voedertafels. Je ziet ze ook hangen aan pindanetjes en zij zijn ook gek op pindakaas.
Het is leuk om te zien dat zij noten, maar ook pinda's uit pindanetjes verstoppen in de tuin of in het bos en zo een wintervoorraad aanleggen.

donderdag 13 juni 2013

VOGELMOMENT SNEEUWVINK


Sneeuwvink, Montifringilla nivalis, White-winged Snowfinch



Sneeuwvink, op 2500 meter hoogte

 
De vakantie zit er weer op dus tijd voor een nieuwe serie vogelmomenten. Als overgang van Oostenrijk naar Nederland aandacht voor de Sneeuwvink. Een vogel die voorkomt in de Alpen, de Pyrenee├źn en de Balkan. Bij ons zul je hem nooit zien en ook als dwaalgast is hij nooit gemeld. Je moet ervoor naar de bergen en bij voorkeur boven de 2000 meter.
In tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden behoort hij niet tot de familie van de vinken (fringillidae) maar tot de familie van de mussen (passeridae).
Hij is een standvogel die in de zomer vrijwel uitsluitend voorkomt boven de boomgrens. In de winter wil hij nog wel eens wat lager voorkomen en zie je hem ook wel in valleien bij berghutten en bij dorpen lager op de hellingen, maar feitelijk niet onder de 1000 meter. Ik kwam deze tegen op een hoogte van 2500m op de Grossglockner. Hij was duidelijk bezig met het maken van een nest gezien het nestmateriaal wat hij in zijn snavel heeft. Dat nest bouwt hij in een rotsspleet of, zoals hier tussen de stenen van een versterkingsmuur. Het nest wordt vaak bekleed met een dikke laag mos, veertjes en ander materiaal om de jongen tegen de kou te beschermen. Hij is niet erg schuw waardoor ik hem tijdens een stop goed kon benaderen en kon fotograferen met de 200mm lens.
Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit zaden en wat insecten, maar afhankelijk van beschikbaarheid, ook ander voedsel, dat hij vindt tussen afval bij restaurants en hutten in skigebieden.