Welkom op de vogelblog van Peter van de Beek



Op deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

donderdag 12 september 2013

VOGELMOMENT HOUTDUIF

Houtduif, Columba palumbus, Common Wood Pigeon

Houtduif, Columba palumbus, Common Wood Pigeon

 Op een hek in het buitengebied
 
 
In de bostuin
 

Deze keer aandacht voor de houtduif. De grootste en talrijkste in ons land voorkomende duif. Hij wordt wel verward met de stadsduif, die alleen in stedelijk gebied voorkomt, en de Holenduif, die minder talrijk is en meer gebonden is aan bos en buitengebied. De zware bouw en de twee witte vlekken in de nek zijn het meest kenmerkend voor de Houtduif.
Hij is vooral bekend van het gekoer dat al in de vroege ochtend te horen is. Het is het baltslied van het mannetje ( de doffer), dat niet door iedereen op prijs gesteld wordt gesteld. Daarnaast is het geklaag over “die duiven” soms niet van de lucht. Ze worden dan vooral geassocieerd met poep en geluidsoverlast.
Als je echter de moeite neemt om hem eens goed te bekijken blijkt het gewoon een mooie en interessante vogel te zijn.
Hij is zeer algemeen en je kunt hem zien in tuinen, parken, stedelijk gebied maar ook in het buitengebied, vooral in kleinschalig landbouwgebied en de daarbij horende bosgebieden.
Ondanks hun forse lijf, ze wegen bijna 1 pond, zijn het goede vliegers die behoorlijk wendbaar zijn. Het mannetje laat tijdens de balts mooie vliegshows zien. Hij vliegt omhoog waarbij hij kleppert met zijn vleugels en je ziet hem daarna in een zweefvlucht weer naar beneden komen. Dat wordt regelmatig herhaald en is prachtig om te zien.
Ze zijn de favoriete prooi van buizerds en haviken en soms ook van de sperwer. Men denkt vaak dat dat komt omdat ze log en zwaar zijn, maar het zijn juist goede vliegers. De werkelijk reden is hun omvang en spiermassa. Kortom een forse hap waarop je als roofvogel even kunt teren.
Hun voedsel is uitsluitend plantaardig en bestaat uit knoppen, bladeren, granen en mais. Hierdoor worden ze door akkerbouwers wel als plaag gezien. In stedelijk gebied eten ze allerlei aangeboden voedsel en uiteraard zaden die aangeboden worden in tuinen en op voedertafels.
Houtduiven maken een rommelig nest in een boom dat bestaat uit wat takken en twijgen. Er worden 1 tot 2 eieren gelegd die door beide ouders worden uitgebroed in ongeveer 17 dagen. De jongen worden in de eerste week gevoed met “duivenmelk” die uit de krop van de ouders komt. De jongen vliegen uit na ongeveer 32 dagen. Er zijn vaak twee tot drie legsels per jaar.
De in ons land broeden vogels zijn ook standvogels. In de winter zie je ze vaak in grote groepen op akkers in het buitengebied waar ze zich te goed doen aan oogstresten. Zij krijgen dan gezelschap van overwinteraars uit Noord Europa.
 
Graag bedank ik hierbij iedereen die gereageerd heeft op mijn vorige blog over de grote zilverreiger.
Jullie reactie wordt door mij zeer op prijs gesteld.


6 opmerkingen:

  1. Geweldige foto's Peter, mijn favoriet is foto 3.
    Hier kan je ook heel goed zien de uitgezakte oog pupil, iets wat bijna geen andere vogel heeft.
    Ik vind het ook een prachtige vogel.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb ook lekker genoten Peter van die mooie duif suoer vast gelegd !!!
    grt,
    Annie
    http://anniezon.blogspot.nl/

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je hebt er 4 prachtige foto's van gemaakt Peter...
    super!! en de info maakt de blog compleet...

    gr. Nieske

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooi portret van de Houtduif, met vooral foto 3 als mijn favoriet.
    Mijn kennis over de houtduif heb je ook gelijk weer opgepept!
    groet,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Je hebt hier een vogel in de picture gezet die ik zelf niet zo leuk vind, ze scharrelen veel op ons balkon en jagen vaak de meesjes weg. Toch is het een hele mooie vogel, dat zie ik wel als ik jouw foto's bekijk.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Peter,

    wederom niet alleen mooie foto's maar ook weer hele nuttige en leerzame informatie.
    Helaas zijn ze hier alom gevreesd omdat ze op de landerijen zitten en meer kapot maken en opvreten dan dat ze goed doen. Ik vind hun kleuren werkelijk heel mooi en al helemaal als ze in de zon zitten :-)

    Grotjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen