Welkom op de vogelblog van Peter van de Beek



Op deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

donderdag 3 oktober 2013

VOGELMOMENT GRASPIEPER

Anthus Pratensis, Graspieper, Meadow Pipit

Graspieper in kenmerkende houding op paaltje

 Graspieper in het weiland zoals hij hoort 
 
 Nogmaals op een paaltje met een prooi
 
In de winter in het duingebied
 
Deze keer staat de Graspieper centraal. Een van de moeilijkste groepen om in het veld te determineren omdat de verschillende piepers verschrikkelijk veel op elkaar lijken. Van de in ons land voorkomende soorten is de graspieper verreweg de talrijkste en meest algemeen voorkomende. Hij is de enige die het gehele jaar aanwezig is. De boompieper is in ons land ook een broedvogel maar hij overwintert in Afrika. De andere piepers zijn overwinteraars of doortrekkers, zoals de waterpieper, oeverpieper en duinpieper.
De graspieper is een vogel van open cultuurlandschap zoals weidegebieden, bouwland, open heidevelden, duinen en moerassig gebied. Hij wordt ook wel tot de ( secundaire) weidevogels gerekend. De populatie staat onder druk door de intensivering van de landbouw en het gebruik van bestrijdingsmiddelen en het vroeg maaien. Hierdoor zijn er minder nestelmogelijkheden, minder aanbod van insecten en een hogere sterfte onder jongen. Met uitzondering van de bosgebieden in het midden en oosten en zuiden van het land is hij overal aan te treffen, dit in tegenstelling tot de boompieper die juist in die meer open bosgebieden voorkomt. Kortom als je in het broedseizoen en de zomer een pieper ziet is het een graspieper of een boompieper. Afhankelijk van het gebied waar je bent is het bepalen van de soort dan al vrijwel zeker.
Graspiepers broeden dus in open gebied zoals in kruidenrijke weilanden, vochtige heidevelden en open bouwland. Vaak zie je ze zitten op een paaltje dat ze gebruiken als uitkijkpost. Hun voedsel bestaat hoofdzakelijk uit insecten en in de wintermaanden schakelen ze over naar plantaardig voedsel en zaden. Zij bouwen hun nest op de gronden goed verstopt onder een graspol in het weiland of aan de slootkant. Het is een stevige kommetje van plantenstengels, gras, mos en paardenhaar, waarin 4 tot 6 eieren worden gelegd. Deze worden door het vrouwtje uitgebroed in circa 2 weken. De jongen verlaten na ongeveer 10 dagen het nest en kunnen dan na een week vliegen. Beide ouders verzorgen de jongen en er zijn vaak twee legsels per jaar.
Veel Nederlandse graspiepers zwerven buiten het broedseizoen wat rond in de buurt van hun broedgebied en trekken dan vanaf medio september naar de overwinteringsgebieden in ZW Europa en Noord West Afrika maar er zijn er ook die hier overwinteren en zij krijgen dan gezelschap van Scandinavische soortgenoten. Tijdens de najaarstrek kun je dan ook grotere groepen graspiepers zien.
 


9 opmerkingen:

  1. Prachtige foto's van de graspieper heb je kunnen maken, Peter.
    De informatie is ook zeer interessant.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Loepzuivere plaatjes hoor, van dit mooie vogeltje.En wat komen ze mooi uit op die paaltjes, zo mooi van kleur.
    Leuk om te lezen ook (zoals altijd!)
    groetjes, Maia

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een mooi serie van dit prachtige
    vogeltje..
    Je hebt er mooi opnames van kunnen maken..
    de laatste springt er uit voor mij...
    die vind ik super, mooie info erbij..complimenten

    Nieske

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Peter ik ga zeker in de winter eens kijken naar de vogeltjes dat heb ik nog nooit gedaan !!
    Je serie is heel lief !!
    grt,
    Annie

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Weer een mooi vogelmoment, de eerste twee foto's vind ik heel erg mooi, ook de voorlaatste foto is mooi, met zo'n zachte achtergrond. De vorige blog met de tapuit heb ik ook met veel plezier bekeken.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Peter,

    hele mooi foto's van ook een heel mooi vogeltje.
    Ik moet er ook nog een aantal plaatsen (moet ze nog uitzoeken) maar de informatie die jij erbij hebt
    gezet is weer heel leerzaam. De mooie tekening van dit vogeltje is ook weer mooi
    helder in beeld gebracht. Hele mooie serie.

    Groetje, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mooie foto's van de graspieper!
    Groetjes, RW & SK

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mooie foto's Peter. Vooral foto 1 vind ik erg goed omdat je daarop de zo kenmerkende lange achterteennagel zo goed ziet. Een foto met prooi is, vind ik, altijd leuk.

    Groetjes,
    Marianne

    BeantwoordenVerwijderen