Welkom op de vogelblog van Peter van de Beek



Op deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

zondag 27 oktober 2013

VOGELMOMENT ROTGANS

Rotgans, Branta bernicla, Dark-bellied Brent

 Even de veren poetsen
 
 Daarna even wat strekoefeningen
 
 Dan even een slokje water
 
 Jonge Rotgans
 
 
Ter vergelijking de Grote Canadese Gans
 

Deze keer aandacht voor een echte wintergast, de rotgans. Hij is de kleinste en de donkerste gans, die niet veel groter is dan een wilde eend. Herkenbaar dus aan de donkere kleur en aan de halsvlekken. Jonge rotganzen herken je aan een heel kleine halsvlek of aan het ontbreken daarvan. Er is geen onderscheid tussen mannetjes en vrouwtjes. Sommige verwarren hem met de Canadese gans. Deze is echter lichter bruin, heeft een grote witte vlek onder de kin en op de wangen en is ook zeker tweemaal zo groot. ( zie de laatste foto)
De Rotgans is een broedvogel van de Noordpoolgebieden van Europa en Siberië ( o.a. Spitsbergen) en dus duidelijk noordelijker dan andere ganzen. Hij heeft daarbij een voorkeur voor vlakbij zee gelegen toendra’s maar hij broedt ook op eilandjes, kustgebieden en bij riviermondingen. Zij arriveren omstreeks eind mei in hun broedgebieden en starten dan na ongeveer twee weken met broeden. Dat doen zij in kleine kolonies en hun eenvoudige nest bestaat uit een klein uitgegraven kommetje belegd met wat wier of korstmos, maar de eieren liggen ook wel gewoon op de grond tussen wat grote keien en omringd door wat dons en korstmos. Er worden circa drie tot zes eieren gelegd die door het vrouwtje in ongeveer 25 dagen worden uitgebroed. De jongen zijn nog niet vliegvlug maar wel direct actief. Vanaf eind augustus zijn zij volledig vliegvlug en in staat om naar de overwinteringsgebieden te vliegen.
Die trek start in september, na de ruiperiode, en duurt tot ongeveer oktober. Zij overwinteren aan de kusten van West Europa en Engeland. Ons land is voor de rotganzen uiterst belangrijk als overwinteringsgebied. Het grootse deel van de totale wereldpopulatie overwintert bij ons in het Waddengebied of in de Zeeuwse Delta dan wel maken zij hier een tussenstop om wat op te vetten en door te gaan naar Engeland. Een klein deel overwintert aan de Franse kusten.
Hun voedsel bestaat uit zeegras, gras en ander plantendelen. Je ziet ze vaak bij hoog water grazen op weilanden en kwelders. Bij laag water verplaatsen zij zich naar het wad om daar hun voedsel te zoeken.
Bijgaande foto’s zijn vorige week gemaakt in het buitendijkse kweldergebied aan de Groningse waddenkust.

 
Hierbij wil ik weer iedereen bedanken die op mijn vorige blog heeft gereageerd.

 

 


7 opmerkingen:

  1. Hallo Peter,
    Ik word er altijd heel vrolijk van, als ik Rotganzen zie. Ik vind ze erg apart en afwijkend van de andere ganzen met al dat diepe zwart. Leuk dat je het geplaatst hebt en mooie foto's. Tevens weer wat geleerd van je uitgebreide informatie.
    groet, Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik wilde net het zelfde schrijven helemaal toppppppp en veel geleerd !!!
    grt,
    Annie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Peter...
    Mooi foto's van de Ganzen en
    weer een prima stukje informatieve tekst!!

    Nieske

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuke soort Peter die ook best aandacht verdient. Veel mensen hebben toch zoiets van: 'mwah, ganzen', maar dat ganzen zien en kijken voor heel veel plezier kan zorgen weten er veel niet. Ik geniet er elke winter weer van.
    Voor wat betreft de foto's. Het lijkt of het groen iets te fel/licht is en er enigszins een groenzweempje over de foto's hangt, valt m.n. op in foto 2 en 4 op de gans. De houdingen en het gedrag heb je wel goed weergegeven trouwens.

    Groetjes,
    Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Peter,
    ik vind de rotganzen altijd mooi om te zien. Hier in de polder zie ik ze straks dan ook weer in grote getale.
    Heerlijk dat je weer zoveel informatie erbij hebt geschreven. Leer ik alleen maar van.
    Prachtig foto's van deze mooie dieren.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen