Welkom op de vogelblog van Peter van de BeekOp deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

donderdag 28 november 2013

VOGELMOMENT KUIFEEND

Kuifeend, Aythya fuligula, Tufted Duck, mannetje


Kuifeend,Aythyla fuligula, Tufted Duck, vrouwtje

 Mannetje, even lekker spetteren.
 
 Vrouwtje, spetterend.
 
 Vrouwtje, even de veren poetsen.
 
 Mannetje
 
 Mannetje
 
 Vrouwtje met een aantal pullen
 
 Paartje
 
Vrouwtje
Deze keer aandacht voor de kuifeend. In ons land is hij een vrij talrijke broedvogel waarvan de aantallen sinds 1950 sterk zijn toegenomen. Thans wordt het aantal broedparen door SOVON geschat op circa 16.000. Zij komen vooral voor in het noorden, het westen en het rivierengebied. Waterrijke open gebieden met sloten, meren en plassen hebben hun voorkeur. Tegenwoordig zie je ze echter ook overal in vijvers, parken en grachten in woonwijken. Vanwege hun goede duikkwaliteiten zijn zij ook niet gebonden aan ondiep water. Een diepte van circa 5 meter hoeft geen probleem te zijn.
Je ziet ze vrij weinig met jongen omdat zij redelijk verscholen broeden langs sloten, oevers en in moerasgebieden. Zij broeden gewoonlijk solitair maar regelmatig zie je meerdere nesten bij elkaar. Zij starten laat met broeden, vanaf medio mei, omdat zij wachten tot het water meer is opgewarmd en het benodigde voedsel in de vorm van allerlei waterdiertjes en waterplanten ruimer voorhanden is. Het nest wordt gemaakt door het vrouwtje en bestaat uit gras en overig plantaardig materiaal. Het wordt gevoerd met dons en veertjes. Het legsel bestaat uit 6 tot 12 eieren die door het vrouwtje worden uitgebroed. Het mannetje vervult daarbij geen rol en hij vertrekt al snel om te gaan ruien. Je ziet daarom ook vaker mannetjes dan vrouwtjes in het broedseizoen. De jongen zijn nestvlieders, dat wil zeggen dat zij direct na het uitkomen en als het dons droog is het nest verlaten. Zij gaan vrijwel direct zelf foerageren en dan duurt het nog ongeveer 8 weken voordat zij kunnen vliegen. Gedurende de eerste weken worden zij nog beschermd door het vrouwtje en gaan zij samen foerageren maar zij verlaat hen na ongeveer 6 weken en dan gaan ze zelfstandig verder.
Hun voedsel bestaat uit allerlei kreeftachtige waterdieren, insecten en zoetwatermosselen, zoals de driehoeksmossel, maar ook wel waterplanten. De mosselen slikken zij in één keer door en hun sterke maagspieren verbrijzelen de schelpen.
Zij behoren tot de duikeenden en zij starten hun duik altijd met een soort sprongetje. Als je kuifeenden ziet is het een leuk gezicht om dat te bekijken.
Veel Nederlandse kuifeenden trekken in het najaar weg naar Zuid Europa of Engeland om te overwinteren. Tegelijk komen er zeer grote aantallen overwinteraars naar ons land vanuit Scandinavië. In de winter kunnen er wel 200.000 kuifeenden in ons land verblijven. Zij zijn dan te zien in enorm grote groepen op grotere wateroppervlakten zoals het IJsselmeer en Markermeer. Hun favoriete voedsel, de driehoeksmossel is daar dan ook ruimschoots voorhanden. Pas als het echt streng gaat vriezen, gaan zij door naar het zuiden.
 
Hierbij bedank ik iedereen die gereageerd heeft op mijn vorige blog over de nijlgans. Reacties, opmerkingen en vragen worden zeer op prijs gesteld.


6 opmerkingen:

 1. Hallo Peter,
  Het zijn weer prachtige foto's van de Kuifeend.
  Vooral met de jonkies, dat zie je niet vaak.
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Peter,

  Terecht aandacht voor deze ontzettend leuke eendjes. Je hebt ze mooi op de foto gekregen, vooral de kleur van de kop van de man, die de ene keer paarsig en de andere keer groenig lijkt, toveren met licht en kuifeendjes. De pulletjes zijn ook heel leuk. Deze eendensoort is een van mijn favorieten, het hoeft niet altijd 'bijzonder' te zijn om mooi te zijn immers.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie kuifeendjes, vooral het mannetje is prachtig als ie in het zonnetje zwemt, dan pas zie je hoe mooi zijn kop is. Dat is op jouw foto's ook goed te zien.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Echt een prachtige serie Peter en dan met name de foto van de kleine kuifjes.
  Die zag ik nooit ondanks dat ik altijd kleine eendjes zie maar de kuifjes zag dus niet.
  Echt genieten deze mooi platen en ook je informatie is weer heel nuttig en leerzaam.

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig Peter ,
  Fijn dat ik mee kan genieten van onze gefederde vriendjes !!!
  gr,
  Annie
  http://anniezon.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen