Welkom op de vogelblog van Peter van de BeekOp deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

woensdag 6 november 2013

VOGELMOMENT TAFELEEND

Tafeleend, Aythya ferina, Pochard, Mannetje

Tafeleend, vrouwtje

 Vlak voor de landing
 
 Vrouwtje in de rui
 
 Mannetje met een mooi spiegelbeeld
 
Hier een mannetje samen met knobbelzwaan
 
Deze keer aandacht voor de tafeleend. Een typische duikeend met een plomp lichaam die diep in het water ligt. In het noorden, midden en westen van ons land is hij een algemene maar niet zo talrijke broedvogel met een geschat aantal broedparen van circa 2000. Hij broedt vooral in de lage delen van het land en dan hoofdzakelijk in de veenweidegebieden. Voorwaarde is dat er voldoende vegetatie in of langs het water is. In de hoge delen van ons land broedt hij ook wel in vennen en andere kleinere watergebieden, maar daar is hij schaars.
Tafeleenden die hier broeden zijn over het algemeen ook standvogels. In de winterperiode krijgen zij gezelschap van grote aantallen overwinteraars uit Noord en Oost Europa. In het najaar en winter verblijven zij dan over het algemeen op grotere wateroppervlakten zoals het IJsselmeer en het Markermeer. Daar zie je soms enorm grote groepen van soms wel duizenden exemplaren te zien. Het aantal overwinteraars hangt wel samen met de strengheid van de winter. Het kan variëren tussen de 40.000 en wel 140.000 exemplaren. Tijdens strenge winters trekken zij verder door naar zuid west Europa en Engeland. De najaarstrek komt in oktober op gang en in maart trekken zij weer naar hun broedgebieden.
Hij eet hoofdzakelijk plantaardig materiaal zoals stengels en zaden van waterplanten, maar ook wel slakjes, kikkervisjes en allerlei andere kleine waterdiertjes. Het voedsel wordt al duikend gezocht alhoewel je hem ook wel eens ziet grondelen. In het najaar en de winter zie je hem vaak samen met knobbelzwanen. Die woelen de grond los om te foerageren en dat maakt het voor de tafeleend makkelijker om zijn voedsel op te duiken. Altijd leuk om te zien hoe de kleien tafeleend gezamenlijk met die grote knobbelzwaan optrekt.
De paarvorming begint al in de winter, maar na de paring in het voorjaar verlaat het mannetje al snel het vrouwtje. Zij maakt dan ook het nest, dat bestaat uit een ondiep kuiltje van rietstengels en ander plantaardig materiaal Het bevindt zich in de buurt van water en meestal verborgen in een rietkraag. Het legsel bestaat uit 8 tot 10 groenachtige eieren die in circa 25 dagen door het vrouwtje worden uitgebroed. De jongen zijn snel uit het nest en kunnen dan zelfstandig foerageren. Zij zijn na ongeveer 7 weken vliegvlug.
In een oud vogelboekje uit de 50’er jaren las ik dat de tafeleend zijn naam te danken heeft aan het feit dat hij op tafel minder tranig smaakt dan zijn lotgenoten. Dat komt dus nog voort uit de tijd dat jacht op eenden nog gewoon was.
 
Uiteraard iedereen weer hartelijk bedankt voor de reacties op mijn vorige blog. Reacties, vragen en opmerkingen zijn van harte welkom9 opmerkingen:

 1. Hallo Peter, jammer dat ik je niet even de hand geschud heb bij Heidestein, op die Dip-woensdag;-0
  volgende keer dan maar... Weer een geweldige blog over de mooie Tafeleend. En minder tanig op tafel, dat is nieuw voor mij. Leuk om te weten waar die naam vandaan komt. De foto met de knobbelzwaan is prachtig en loont heel goed de verhouding.
  groet, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie platen heb je gemaakt Peter, van een mooie eend. Het is toch wel een van de meer opvallende soorten hier in de polder. Leuk ook de foto samen met de Knobbelzwaan, wat is het dan ineens een tafeleendJE.
  De bijgaande info is altijd leuk en leerzaam, m.n. voor degenen die (nog) niet zoveel van vogels weten.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk en mooi Peter en dan die Reus met Goliath dat is toch super !!!!
  grt,
  Annie
  http://anniezon.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Peter,

  weer hele mooie foto's en hele leerzame info.
  Ik zag toevallig ook een tafeleend (komt in het volgende blog) maar die is lang niet zo mooi als jou foto's hier.
  Wat ik schitterend vind is de tafeleend naast de zwaan. wat is dat leuk dat je dat zag. Ik begreep dat de zwanen de grond omwoelen voor voedsel en dat de tafeleend daarom naast hem zwemt.
  Echt hele leuke en mooie heldere foto's.

  Groetje, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk, de tafeleend, ik zie ze regelmatig in de Waterleidingduinen maar vaak te ver weg voor een goede foto.
  Mooie foto van de eend naast de knobbelzwaan, wat een verschil in grootte.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dag Peter,

  Wat een mooie foto's heb je gemaakt van de Tafeleend. Van dichtbij, heel mooi.

  Allerbeste groetjes,
  André en Muriel

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dag Peter,

  Wat een mooie foto's heb je gemaakt van de Tafeleend. Van dichtbij, heel mooi.

  Allerbeste groetjes,
  André en Muriel

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een mooie foto's Peter.
  Goede informatie ook.
  Wat ik heel leuk vind is de laatste foto, het is net de reus en klein duimpje.
  Heel goed gezien.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Peter...

  Hel erg mooi...
  lekker scherp en weer een prima
  info, mooi verzorgde blog!!

  Nieske

  BeantwoordenVerwijderen