Welkom op de vogelblog van Peter van de Beek



Op deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

maandag 3 maart 2014

VOGELMOMENT SCHOLEKSTER

Scholekster, Haematopus ostralegus, Oystercatcher
Scholekster  in kenmerkende houding op paaltje
 Lekker aan het foerageren
 
 Wel waakzaam blijven
 
 even de pas erin
 
 Lekker in de lentewei
 
 Juveniel
 
 Op een paaltje in de lentewei
 
 De paring
 
 Juvenielen nog lang afhankelijk van ouders
 
Tot slot dan nog maar een keer op een paaltje
 
Deze keer besteed ik aandacht aan de Scholekster. Van oorsprong is het een kustvogel maar tegenwoordig scharen we hem steeds vaker onder de weidevogels. Dat heeft te maken met het feit dat scholeksters hun broedgebied steeds meer naar het binnenland hebben verplaatst. Hij is dus broedvogel, maar ook doortrekker en wintergast en is dus het gehele jaar aanwezig. Je kunt hem eigenlijk overal wel zien met uitzondering van De Veluwe, op en rond de Utrechtse Heuvelrug en het Zuiden van Limburg. Hij is dan ook de meest wijd verspreidde steltloper in ons land.
Over het algemeen overwinteren de Nederlandse broedvogels ook in ons land en dan vooral in het waddengebied en de Zeeuwse Delta. Jonge vogels trekken vaak wel wat meer naar het zuiden. Uit de tellingen van SOVON blijkt dat de aantallen broedvogels worden geschat op circa 100.000 vogels. Men gaat ervan uit dat ongeveer 35% van de West Europese populatie broedt in ons land. Tijdens de trek en in de winter zijn de aantallen aanzienlijk groter vanwege de Scandinavische vogels die hier doortrekken of overwinteren. Afhankelijk van de strengheid van de winter variëren die aantallen. Maar de winterpopulatie wordt geschat op circa 300.000 vogels. Zij zijn dan vaak aan de waddenkust en in de Zeeuws Delta te zien in heel grote groepen, de zgn. roest kolonies. Ze zitten dan allemaal bij elkaar met hun kop in dezelfde richting, wat een fraai gezicht oplevert. Ook buiten het winterseizoen zie je ze wel in kleinere groepen maar dan zijn het vaak vogels die nog niet geslachtsrijp zijn.
Hun voedsel bestaat in de winter en als ze in de zomer aan de kust verblijven naast zeepieren voornamelijk uit schelpdieren zoals mossels, kokkels en kreeftachtigen. In akker en weidegebieden eten zij wormen en insecten.
Als oorspronkelijk kustbewoner broeden zij graag op kale grond en daarom zie je de nesten vaak op kale maisakkers, maar ook in weiland of op kwelders. Hij wordt zelfs wel gezien op daken van gebouwen. Het nest bestaat uit een eenvoudig, vrijwel onbekleed, kuiltje op de grond waarin drie zwartgevlekte vaalgele eieren worden gelegd. Zij worden door beide ouders in 24 tot 27 dagen uitgebroed. Zij vliegen uit na ongeveer 30 dagen en worden tot die tijd nog steeds gevoerd door hun ouders. Dit in tegenstelling tot bijv. Grutto’s waarbij de jongen direct na het uitkomen zelfstandig foerageren. Als ze aan de kust broeden, moeten zelfs de schelpen niet alleen voor de jongen worden gevonden maar ook worden opengebroken.
Zij hebben één legsel per jaar. Scholeksters zijn pas na drie of vier jaar geslachtsrijp en kunnen zeker 20 jaar oud worden. Zijn kenmerkende geluid van een aaneengeschakeld Te-Piet Te-Piet heeft hem waarschijnlijk ook de naam Bonte Piet opgeleverd.
 
Bedankt voor de reacties op mijn vorige blog. Schroom niet en reageer, stel een vraag of maak een opmerking. Het wordt allemaal op prijs gesteld.


7 opmerkingen:

  1. Prachtige foto's van de scholekster Peter.
    De informatie is ook super.
    Mooi scherp allemaal en prachtige composities.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie foto's! Op Terschelling leerde ik dat een scholekester een Bonte Piet wordt genoemd. Ik heb deze fraaie vogel voor mijn vader getekend alhier:

    http://mindfuldrawing.com/2014/01/15/personalized-birthday-card-with-favorite-birds-flowers-or-butterflies/

    In eerste instantie dacht ik dat een scholekster een beetje saai zou uitpakken omdat ik maar 3 kleuren nodig zou hebben: rood, zwart en wit. Maar het blijkt dat meerdere vogels met deze kleuren juist zeer fotogeniek zijn, denk aan de kleine bonte specht.

    Vriendelijke groet van Paula


    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie uitgebreide informatie geef je weer bij een stelletje schitterende foto's!
    Echt genieten!
    groet,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooi en uitgebreid blog over de Scholekster.
    Ik vind het nog steeds een prachtige vogel en de Juveniel
    zie ik nu voor het eerst. Ik zie altijd alleen maar volwassen exemplaren.
    Foto 6 in de lentewei vind ik ook prachtig om te zien.
    Mooi en leerzaam blog Peter.

    Groetjes,
    Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Prachtige serie Peter! De tweede foto is subliem. Het is zo leuk dat ze er weer zijn en ik heb vandaag ook weer staan lachen als ze zich weer verschrikkelijk aan het uitsloven waren. Echt heerlijk al die terugkerende lentegeluiden in de polder.
    Heel leuk blog waar natuurlijk ook de pulletjes erg vertederend werken!

    Groetjes,
    marianne

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Prachtige foto's van de scholekster. Er staan heel veel mooie foto's op je blog.
    Goede en interessante informatie erbij.
    Groet, Elly

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Een hele reeks met mooie platen Peter, zelfs een paring, en ook nog zo'n schattig jonkie.

    Groeten
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen