Welkom op de vogelblog van Peter van de Beek



Op deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

donderdag 24 april 2014

VOGELMOMENT KOOLMEES

Koolmees, Parus major, Great Tit, Mannetje

Koolmees, Parus major, Great Tit, Vrouwtje

 Juveniel vrouwtje
 
 Links een jong vrouwtje en rechts een mannetje
 
 Juveniel
 
 Zingend in het voorjaar
 
 Wat een specht kan, kan ik ook
 
 Volwassen vrouwtje
 
 Volwassen mannetje
 
 Jonge koolmees
 
 Jonge koolmees, zie de rand op de snavel
 
 Vechtend om de zonnebloempitten
 
 Mooi tussen de bessen
 
 Mannetje
 
bij de zonnebloempitten
 

Het wordt wel eens tijd voor een vogelmoment over de koolmees. Hij is immers een van de meest bekende vogels van ons land en vrijwel in ieder tuin te zien, of dat nu in de nieuwbouw is of buiten in de bossen of op het platteland. Al jaren staat hij na de huismus op de tweede plaats in de tuinvogeltelling. De grootste aantallen vind je echter in bosrijke gebieden omdat hij van oorsprong een bosvogel is.
Koolmezen zijn standvogels die dus niet wegtrekken en altijd in of in de buurt van hun broedgebied blijven. Als de winter in het noorden en oosten van Europa streng is komen er grote aantallen naar ons land om hier of wat zuidelijker te overwinteren en dan lijkt er sprake te zijn van een najaarstrek, maar het gaat dan nooit om Nederlandse koolmezen.
Beide geslachten zijn niet gemakkelijk te onderscheiden. Ze hebben allemaal een zwarte streep over de gele borst, de stropdas. Bij de mannetjes is die breder en langer. Bij de vrouwtjes eindigt de stropdas vaak al midden op de buik en hun kleuren zijn wat matter.
Door SOVON wordt het aantal broedparen geschat op circa 600.000 en daarmee is hij één van de meest algemene broedvogels van ons land. Koolmezen produceren een groot legsel van zo’n 8 tot wel 13 eieren. Dat grote aantal is nodig omdat maar een klein deel van de jonge koolmezen de winter overleeft. Meestal broedt hij een keer per seizoen en soms twee keer. Hij is een holenbroeder en maakt zijn nest in boomholtes, oude spechtennesten, nestkastjes maar ook in allerlei holtes in de buurt van bebouwing. De eieren zijn gewoon wit en wat rood gespikkeld omdat een schutkleur niet nodig is, zij liggen namelijk in een holte. Vogels die een nest maken in een boom of struik of in een weiland op de grond hebben eieren in schutkleur omdat die moeilijker zichtbaar moeten zijn in verband met rovers.
De eieren worden door het vrouwtje uitgebroed in circa 13 dagen en de jongen vliegen uit na ongeveer twee tot drie weken en worden dan nog door beide ouders gevoerd.
Het menu van de koolmees is gevarieerd. In voorjaar en zomer bestaat het voornamelijk uit insecten, larven, spinnen en rupsen. Zeker in de broedtijd is voldoende aanbod van rupsen nodig om de jongen groot te brengen. Dagelijks zijn dan ongeveer 2000 rupsen nodig om alle jongen in het nest groot te kunnen brengen.
In najaar en winter schakelen zij over op (beuken) noten, zaden, pinda’s etc. Zij zijn dan ook zeer frequente bezoekers van voedertafels. Vooral pindanetjes en zonnebloempitten zijn in trek. Om het mogelijk te maken dat zij in voor- en najaar over kunnen schakelen op ander voedsel wordt het hele spijsverteringskanaal daarop aangepast.

ik wil hier iedereen bedanken die heeft gereageerd op mijn vorige blog. Reacties worden zeer op prijs gesteld evenals opmerkingen of vragen.


6 opmerkingen:

  1. Prachtige foto's van de koolmees Peter.
    Goede informatie ook.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Peter,
    wat heb je weer een gaaf blog met mooie foto's neergezet. Wel een bekend vogeltje, maar het blijft een genot om ze te zien.
    Fijn weekend,
    groet, Geert.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Peter,
    Gelukkig maar, dat we er nog steeds veel van zien. Ik word er altijd vrolijk van als ik zo'n mooi meesje langs zie vliegen of huppen.
    Door je informatie krijg ik meer bewondering voor deze vogeltjes: 2000 rupsen per dag! - vangen en stuk voor stuk naar het nest brengen? Wat een kanjers, eigenlijk.
    Hartelijke groet, Corrie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Peter,

    heerlijke serie en veel waardevolle informatie over de koolmees.
    De verschillen tussen man en vrouw ken ik dan wel maar soms inderdaad moeilijk
    te onderscheiden. Ik heb alle jaren een paartje hier in de nestkast en ik heb echt bewondering als ze de jongen gaan voeren. Waar ze al die rupsen en insecten steeds maar weer vandaan halen weet ik niet maar het is echt hard werken voor die odeurs.
    Hele fraaie platen laat je zien.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ben het met Helma eens leuk deze tuinvogeltjes met veel informatie !!!
    gr,
    Annie

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ze blijven kleurrijk, prachtig en met af en toe inventief gedrag. Mooi vastgelegd!

    BeantwoordenVerwijderen