Welkom op de vogelblog van Peter van de Beek



Op deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

dinsdag 8 april 2014

VOGELMOMENT VOORJAAR 2

 
Panurus biarmicus, Baardmannertje, Bearded Tit ( mannetje)

Rietgors, Emberiza schoeniclus, Reed Bunting ( mannetje)

 Snor, Locustella luscinoides, Savi's Warbler
 
 Groenling, Chloris chloris, Greenfinch
 
 Blauwborst, Luscinia svecica,Bluethroat
 
 Grutto, Limosa Limosa, Black-tailed Godwit ( vrouwtje)
 
 Grutto, Limosa Limosa, Balck tailed Godwit ( vrouwtje)
 
 Graspieper, Anthus pratensis, Meadow Pipit
 
 Brandgans, Branta leucopsis, Barnacle Goose
 
Brandganzen in de vlucht

Ook deze keer weer aandacht voor meerdere soorten. In het vroege voorjaar zijn de vogels zeer actief en kun je ze goed waarnemen.
Het baardmannetje is een vrij algemene broedvogel van rietvelden in de lage delen van ons land. Je ziet ze niet echt veel maar ze laten zich wel goed zien hoog in de rietstengel. Een van de mooiste vogels van ons land. Het is een standvogel maar sommigen trekken in het najaar weg of zwerven wat rond buiten het broedgebied, maar dan wel altijd in waterrijke gebieden met voldoende riet.
Ook de rietgors is een algemene broedvogel, maar de aantallen zijn aanzienlijk groter dan het baardmannetje en hun verspreidingsgebied is groter. Je ziet ze niet alleen in rietvelden maar ook in allerlei moerasachtige en waterrijke gebieden. Een deel vertrekt in het najaar. In de winter zijn hier ook veel rietgorzen uit het noorden van Europa. Omdat ze zich in najaar en winter echter redelijk onopvallend gedragen zie je ze dan weinig.
De snor is een vogel van laagveen moerassen in de lage delen van het land. Hij komt dus maar in een klein gedeelte van ons land voor en dan ook nog in kleinere aantallen. Hij overwintert in Afrika en komt terug vanaf medio april. Dit jaar was hij erg vroeg. Ik heb mijn eerste al op 31 maart gezien. Hij is niet gemakkelijk te herkennen omdat veel van de rietvogels ( kleine en grote karekiet, rietzanger en de snor) op elkaar lijken. Zijn geluid is echter zeer kenmerkend en als je die zeer lang aangehouden monotone triller een keer hebt gehoord vergeet je het niet meer.
De blauwborst hoort ook thuis in dit rijtje. Hij overwintert in Spanje/ Portugal en in West Afrika. Een prachtig wat verborgen levend vogeltje dat in deze tijd van het jaar goed te zien is omdat ze vaak vanuit een wat hoger punt luid zingen.
De groenling is ook een jaarvogel en is dus eigenlijk het geheel jaar vrijwel overal te zien. In de winter wordt de populatie nog aangevuld met vogels uit Noord Europa. Zij komen gemakkelijk op voedertafels.
De koning van de weidevogels is de grutto. Zij trekken weer weg uit hun “opvetgebieden” en vestigen zich in de broedgebieden waar je de prachtig baltsvluchten, compleet met allerlei acrobatische capriolen, kunt bewonderen. Binnenkort zijn er dus weer jonge grutto’s en dan zijn ze vrij fel om hun nest te verdedigen.
De graspieper is een algemene broedvogel van open vochtige gebieden zoals weidegebieden, vochtige heide en kwelders. De hoogste concentratie vind je in Zeeland en de noordelijke provincies. Zij overwinteren in Portugal/Spanje en Marokko, maar niet veel zuidelijker. Na het broedseizoen zie je ze vaak in groepjes die wat rondzwerven.
Tot slot nog de Brandgans. Hij heeft niets te maken met het voorjaar want het is een wintergast die binnenkort weer vertrekt naar de Noordelijke Toendra’s. Hij hoort een beetje in dit rijtje thuis omdat hij nu nog in grote aantallen aanwezig is (soms meer dan 50.000 exemplaren) in de weidegebieden waar ook de ander weidevogels nu zijn.
Steeds vaker blijven brandganzen ook in de zomer ons land. Aan de Friese IJsselmeerkust zie je ze ook broeden.

10 opmerkingen:

  1. Wat een mooie vogel blog!!
    fantastische foto's, de eerste 3 vind ik echt super!!

    gr. Nieske

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Peter,
    héél mooie foto's allemaal, maar die van het baardmannetje steek daar nog bovenuit. Supermooi!
    hartelijke groet, Corrie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik zou erg graag een blauwborstje en baarmannetje willen zien. Waar heb ik de meeste kans?
    Paula (vogel tekeningen & illustraties)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Peter,

    Gave serie, Baardmannetjes doen het altijd goed, prachtige vogeltjes en vaak ook erg leuk gedrag. Ook de andere soorten zijn gelukkig weer waar te nemen. Heerlijk dat voorjaar. Fijn blog.

    Groetjes,
    Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Peter,
    Weer een mooie blog (ik had even moeten wachten op je serie met die mooie Baardman man, want even kwam er geen bericht, zeker een storing of zo. . Maar nu dus wel en gelijk een hele mooie serie met van die heerlijke soorten en info.
    groet, Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuke, gevarieerde serie met prachtige plaatjes. Zelf hou ik de baardman voor de mooiste vogel van het land, maar daar kan natuurlijk heel verschillend over worden gedacht...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Oh Peter, die eerste foto van de Baardman is wel meteen een héle mooie binnenkomer, maar de rest mag er ook zijn en daar wil ik de groenling en de brandganzen nog even speciaal noemen, prachtig!

    Groeten Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Pracht van een serie Peter, je foto's worden mooier en mooier, keep it up!

    Gr. John

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wow... dit is wel even wat anders dan de tuinvogeltjes Peter.
    Wat een geweldige mooie foto's van al deze verschillende vogels.
    Het baardmannetje is natuurlijk helemaal schitterend maar ook je snor,
    rietgors, groenling en de andere vogels. Er zitten werkelijk prachtige composities bij.
    Dit is echt even heerlijk genieten.

    Grotjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een geweldige serie van de verschillende vogels Peter.
    Er staan er wel een paar van op mijn verlanglijstje.
    Ik zit echt te genieten als ik naar dit blog kijk.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen