Welkom op de vogelblog van Peter van de Beek



Op deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

vrijdag 11 juli 2014

VOGELMOMENT PROVENCE

Hop, Upupa epos, Hoopoe
Icarusblauwtje, Polyommatus icarus, Common Blue

Adonisblauwtje, Polyommatus bellargus, Adonis Blue
Groot geaderd witje, Aporia crataegi, Black-Veined White

Heideblauwtje, Plebejus argus, Silver Studded Blue
Kolibrievlinder, Macroglossum stellatarum, Hummingbird Hawk-Moth
Witband zandoogje, Brintesia circe, Great Banded Grayling

Tijdens de vakantie in de Provence wel vogels gezien maar, met uitzondering van de Hop, niet goed op de foto kunnen krijgen. De zwarte wouw, bijeneter en de grauwe klauwier bleven op gepaste afstand. Daarom de focus verlegd naar vlinders. Dat is ook heel leuk en dan komt de macrolens weer van pas. Daarom een vogelmoment dat niet alleen over de hop gaat, maar vooral over vlinders.
De hop was begin vorige eeuw nog een regelmatig broedvogel in ons land maar dat is tegenwoordig niet meer het geval. Tijdens de trek in voor/ en najaar wordt hij nog wel gezien maar ook dat zijn uitzonderingen. Hij is gedeeltelijk een trekvogel. Vooral de vogels die in het zuiden bivakkeren, blijven het gehele jaar in Europa en de bewoners van Midden Europa overwinteren in Afrika. Hij foerageert op kale grond of op grasland. Zijn voedsel bestaat uit grote insecten zoals bijv. krekels en kevers maar ook hagedissen en kikkers. Ook wormen, larven en andere bodeminsecten staan op het menu. Die wroet hij met zijn lange snavel uit de bodem.
Hij broedt vaak in boomgaarden of bosranden. Voor zijn nest gebruikt hij een boomholte of een holte in de grond. Het legsel bestaat uit 7 of 8 eieren die relatief snel in 15 dagen door het vrouwtje worden uitgebroed. De jongen vliegen na ongeveer 4 weken uit en worden dan nog enige tijd door beide ouders verzorgd.
Naast de Hop dus ook op vlinderjacht en ook daarvan een aantal leuke soorten kunnen vastleggen. Het is weer een aparte uitdaging om vlinders te spotten en op de foto te krijgen. In ieder geval zorgt het ervoor dat je weer heel anders naar de natuur kijkt en ook dat is weer een leuke ervaring, want er is heel veel moois als je het maar wilt zien. Het op naam brengen valt nog niet mee maar met behulp van de site van de vlinderstichting en wat boekwerkjes lukt het.
Voor het icarusblauwtje hoef je niet naar de Provence want die kun je overal in ons land aantreffen en dat geldt ook voor de kolibrievlinder en het heideblauwtje. Die laatste is wel wat schaarser en komt in het noord- oosten, zuiden en midden van het land voor.
Het groot geaderd witje en het adonisblauwtje zie je niet meer in ons land. Het groot geaderd witje is hier voor het laatst gezien in 1975 en het adonisblauwtje is een vlinder van warmere streken.
Het witbandzandoogje heb ik vooral gezien in kersenboomgaarden waar hij zich tegoed deed aan overrijpe kersen. Ook deze vlinder komt niet meer voor in ons land.
Kortom een leuke ervaring met de vlinders die zeker een vervolg zal krijgen gedurende de rest van de zomer.

12 opmerkingen:

  1. Leuk voor de verandering vlinders en een aantal fraaie vogels. De Hop blijft een prachtvogel, wat een geluk dat je hem zo goed hebt kunnen zien en vastleggen!

    Groetjes,
    Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Peter, De Hop steelt de show, is ook een fantastische vogel met zo'n trotse kuif. Maar de vlinders zijn ook prachtig. En wat een soorten. De kolibrievlinder heb je ook al heel mooi op de plaat. Schitterend. Genoten van je blog.
    fijn weekend!
    groet
    Maria.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Peter,
    wat weer een mooi blog.
    En wat een toeval; ik heb ook in de vakantie de Hop kunnen fotograferen. (met veel moeite)
    Jouw Hop is erg goed gelukt. Ook de vlinder foto's zijn erg fraai.
    Groet uit het altijd zonnige Stieltjeskanaal,
    Geert

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Peter,
    Mooi blog is dit weer, even iets anders met de vlinders, je hebt ze perfect vast gelegd, goed scherp.
    Jammer dat de Hop uit ons land weg is, het is een prachtige soort, je hebt hem dan ook goed gefotografeerd.
    Bedankt voor de informatie.
    Ik wens je een heel fijn weekend.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Peter,
    Nou, dat is wel goed gelukt, met die vlinders. Mooie foto's. geweldig knap zoals je de kolibrievlinder er op hebt gekregen. Wat is dat groot geaderd witje een prachtige vlinder (mooie foto, ook).
    De hop is natuurlijk ook prachtig.
    Hartelijke groet, Corrie

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Jammer dat het met de vogels niet zo wilde lukken, maar de Hop maakt natuurlijk heel veel goed.
    En vlinders zijn wat mij betreft een prima alternatief, ik zag deze fraaie fladderaars graag zien. Geweldig die kolibrievlinder, die zou ik graag ook eens voor mijn lens willen hebben.

    Fijne zondag en groet
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  7. de Hop is geweldig Peter en de vlinders zijn ook top ik heb genoten !!
    gr,
    Annie

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een heerlijk blog Peter.
    De Hop is sowieso jaloersmakend en die hoop ik ook ooit nog eens te zien.
    Je vlindertjes zijn stuk voor stuk prachtige plaatjes en daar geniet ik ook enorm van.
    Schitterend vastgelegd. Mijn complimenten.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mooi hoor, de hop. Het is een prachtige vogel en het geluid, als je dat 1 keer hebt gehoord, vergeet je dat niet meer.
    Ik heb hem in Spanje ooit van grote afstand op de foto gezet. De vlinders vind ik ook schitterend.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Peter, 'toevallig' zijn we in de Provence bij de Luberon (plaatsje Maubec). Hier zit in een groeve een kolonie bijeneters. hier is een observatiehut bij. Ongeveer 10 jaar terug zijn we er geweest. Nu met betere lenzen wil ik dat spul weer eens op de digitale negatieven zetten doch weet het niet meer te vinden. Het vvv bestaat niet meer en in het dorp weet men het ook niet echt omdat het een particulier initiatief zou zijn. Heb je een idee?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Voor de liefhebbers van 'die' bijeneters in Maubec: zet deze coördinaten in Google Maps: 43.842691, 5.146345 Voor in een GPS: N43° 50.583' E5° 08.719' Chemin de La Gravière tegenover perceel 356.

    BeantwoordenVerwijderen