Welkom op de vogelblog van Peter van de BeekOp deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

dinsdag 23 september 2014

VLINDERS

Argusvlinder, Lastommata megera, Wall Brown,  Vrouwtje
Kleine vos, Aglais urticae,Small Tortoiseshell
Gehakkelde aurelia,Polygonia c-album,Comma
Bont zandoogje, Pararge aegeria, Speckled Wood
Kleine vuurvlinder, Lycaena phlaeas, Small Copper
Landkaartje, Araschnia levana, Map Butterfly
Atalanta, Vanessa atalanta, Red Admiral
In de afgelopen periode heb ik  nogal wat vlinders en libellen op de foto gezet. Omdat het vliegseizoen voor de vlinders en libellen langzamerhand over begint te raken vond ik het een geschikt moment om er nog een keer een blog aan te wijden.
Het zijn allemaal vlinders en libellen die je met een beetje moeite en geluk in ons land kunt vinden.
Bosranden en wat ruige vochtige gebieden met voldoende bloeiende planten waarop gefoerageerd kan worden zijn favoriete plekken.
 Argusvlinder:  Hij is algemeen in ons land op graslanden, maar dan wel in het westen en noorden. Hij vliegt tot in september. Deze vloog begin september in de Heanmarpolder bij Koudum.
 Kleine Vos: Een algemene vlinder die in alle biotopen voorkomt en veel in tuinen wordt gezien. Hij is te zien vanaf beging juni tot begin oktober.
Gehakkelde Aurelia: Een algemene vlinder in ons land met dien verstande dat hij in het noorden en noord- westen wat minder algemeen is. De vliegtijd is van juni tot eind oktober. Meestal zie je hem in bosranden, heggen en houtwallen maar hij komt ook gewoon in de tuin en dan kun je hem zomaar op een steen zien zitten om op te warmen.
Bont Zandoogje: Een algemene vlinder van bossen en bosranden en daardoor minder in het westen van het land. De vliegtijd is van midden april tot eind september en dan in meerdere generaties. Bij vogels zouden we zeggen een tweede of derde legsel. Dit jaar is uitzonderlijk goed voor de bonte zandoogjes en je ziet ze dan ook heel veel.
Kleine vuurvlinder: Komt in het hele land voor op wat drogere graslanden en heidegebieden. Redelijk algemeen maar meestal niet in grote aantallen. Je kunt hem waarnemen van medio mei tot begin oktober in twee generaties.
Landkaartje: Een algemene vlinder van bossen, bosranden, heggen, houtwallen en wat ruige terreinen. Deze soort kent een lentegeneratie, die vliegt van begin mei  tot begin juni. Deze generatie is oranjebruin met een zwart vlekkenpatroon.
De zomergeneratie, van begin juli tot begin september,  is zwart met wat oranje en witte banden over de vleugels. In warme jaren, zoals dit jaar, is er een derde generatie die zwart is met wat meer oranje vlekken op de vleugels. Deze generatie vliegt van begin september tot in oktober.
Atalanta: Bij ons een trekvlinder die vanuit  Zuid Europa naar ons land trekt en alleen in zeer zachte winters kan overwinteren. Vanaf begin juni tot medio oktober kun je hem vrijwel overal waarnemen. Een prachtige vlinder die iedereen eigenlijk wel kent.

Tot slot wil ik iedereen bedanken voor de reacties op mijn vorige blog over het paapje. Reacties,opmerkingen en vragen worden zeer op prijs gesteld.

10 opmerkingen:

 1. Prachtige foto's van deze vlinders!
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige serie vlinders heb je kunnen maken Peter.
  De informatie is ook super.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige serie foto's heb je kunnen maken!!

  gr Louis

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie vlinderserie. De argus heb ik nog nooit gezien. Waarschijnlijk omdat die hier in Brabant minder voorkomt. Altijd fascinerend om te zien hoe versleten de vleugels kunnen zijn.
  Groeten Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je hebt ze er heel mooi op staan, Peter. Prachtige foto's.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een heel mooi en fijn blog vol vlinders Peter.
  De gehakkelde aurelia vind ik altijd prachtig om te zien,
  maar ook je andere foto's van de vlinders zijn mooi helder en scherp.
  Heerlijk dat er weer zoveel "weetjes" van de vlinders bijstaan.
  Ik heb genoten.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. hé, weer eens wat anders dan vogels, prachtige vlinderserie, mooi hoe je de verschillende soorten op een rij hebt gezet.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Peter,
  je hebt prachtige foto's gemaakt.
  van zoveel vlinders.
  Groetjes Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De mooiste composities komen voorbij,
  de 1 nog mooier dan de andere en dan de info erbij...
  mooie blog Peter!!

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen