Welkom op de vogelblog van Peter van de BeekOp deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

vrijdag 12 september 2014

VOGELMOMENT PAAPJE

Paapje. Saxicola rubetra, Whinchat
Paapje met prooi, Whinchat with a prey
Paapje in het weidegebied bij Koudum
Speurend op een paaltje
Zo zie je meestal, zittend op een paaltje
De najaarstrek is weer begonnen en dan is het ook weer tijd voor het paapje. Weliswaar is hij officieel nog broedvogel in ons land maar de aantallen zijn zo enorm teruggelopen dat je hem eigenlijk alleen nog maar kunt zien tijdens de trek. Niet voor niets staat hij op de rode lijst.
Als broedvogel komt hij alleen nog voor in het noord- oosten van het land omdat daar nog kleinschalig landschap bestaat met extensief beheerde graslanden en een kruidenrijke vegetatie. Ook vochtige heidegebieden en hoogveen komen daar nog voor. Voor zijn voedsel dat bestaat uit insecten zoals hooiwagens, muggen, rupsen en vlinders is hij van dat type gebied afhankelijk. Nog niet zo heel lang geleden, de 70`er jaren van de vorige eeuw, broedden er ongeveer 1800 paartjes in ons land. Het laatste officiƫle aantal is 500 en dateert uit 2000 (bron: SOVON). Het huidige aantal zal nog veel minder zijn en dan is hij dus vrijwel verdwenen als broedvogel. Daarmee is het paapje een treurig voorbeeld van de neergang van de broedvogelstand als gevolg van de intensivering van de landbouw.
Paapjes overwinteren in tropisch Afrika en zijn bij ons dus het best waar te nemen tijdens de najaarstrek vanaf eind augustus en in het voorjaar vanaf medio april. Je kunt ze dan vrijwel in ieder open gebied aantreffen in de buurt van de kustlijn of in de natte veenweidegebieden. Ook dan echter niet in grote aantallen. Vaak zie je ze alleen en veelal in combinatie met tapuiten. Een soort die er net zo erg aan toe is.
Onze broedvogels zijn hier vanaf medio april en beginnen al vrij snel met de nestbouw. Het nest wordt goed verborgen in de kruidenrijke vegetatie of tussen de heideplanten. Het legsel bestaat uit circa 6 eieren die door het vrouwtje worden uitgebroed in twee weken. De jongen vliegen dan vervolgens na een periode van 12 tot 14 dagen uit, waarbij het ook niet ongebruikelijk is dat de jongen het nest al verlaten voordat ze vliegvlug zijn en ze zich dus in de dichte vegetatie moeten verstoppen. Meestal zijn er twee legsels per jaar. De kans dat je bij ons dus jongen ziet is uiterst klein.

Hopelijk zal nieuwe natuurontwikkeling ertoe gaan bijdragen dat zij als broedvogel voor ons land niet helemaal verloren gaan.

10 opmerkingen:

 1. Hallo Peter,
  Heel blij met je uitgebreide uitleg over de stand van zaken van het Paapje. Maakt me extra blij dat ik afgelopen week in ieder geval een Paapje zag in het centrum van het land in de polder waar sinds jaren natuurbeheer zijn best doet akkertjes met rust te laten en het werkt. Je foto's van het paapje (een van mijn favoriete vogeltjes ;-) zijn ontroerend mooi!
  groetjes en een fijn weekend gewenst.
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie foto's van het Paapje heb je kunnen maken Peter.
  Ik heb deze nog nooit gezien.
  Ik hoop dat deze vogel, met zoveel andere die op de rode lijst staan, het wel gaan redden.
  Men moet er eerst van zijn doordrongen dat het beleid wat nu gevoerd wordt, ten aanzien van het intensiveren van de landbouw funest is voor heel veel vogels.
  Ik hoop dat ze dit echt op tijd gaan inzien, anders is het gebeurt met zoveel mooie soorten.
  Ik wens je een heel fijn weekend.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Peter,

  goed beeld geschetst van het paapje (en andere rode lijst vogels) Hier in Drenthe zie je ze gelukkig af en toe nog...
  Mooie foto's ook!
  Goed weekend,
  Geert.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wederom een heel mooi vogelmoment. een vogel die ik nog nooit heb gezien, je hebt er een heerlijke serie van gemaakt, vogeltjes staat er scherp op, rustige achtergrond, en ook weer de nuttige info (en als ik het zo lees verbaasd het me niet dat ik hem nog niet heb gezien).
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Peter,

  Ik vind het zo'n prachtig vogeltje en je foto's zijn al net zo mooi. Wat is het toch jammer dat al die mooie vogeltjes verdwijnen als broedvogel in NL. Gelukkig zie ik ze nog elk jaar in de trektijd want het blijft een heerlijke waarneming van dit mooie vogeltje.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Peter,
  een hele mooi en interessante maar ook leerzaam blog over het Paapje.
  Waar ik woon (beetje noord-west) heb ik hem nog nooit gezien.
  Misschien heb ik hem wel eens gezien in een ander gebied maar ik vind hem best wel moeilijk te determineren.
  Geweldig dat ik hem hier nu eens uitgebreid kan bekijken met je mooie foto's.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Peter,
  mooie foto's heb je gemaakt.
  als je naar de blogs kijkt is een genot om te zien.
  groetjes Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie foto's van het paapje. Knap werk dat je ze toch meerdere keren hebt kunnen fotograferen.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik had het paapje nog nooit gezien dacht ik maar ik weet nu hoe hij er uit ziet !
  Ik dacht steeds dat het een graspieper was waar ik hem wel veel op vond lijken, maar in het vervolg moet ik nu beter op letten !!
  Nu heb ik hem goed bekeken !
  gr,
  Annie

  BeantwoordenVerwijderen