Welkom op de vogelblog van Peter van de Beek



Op deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

maandag 2 maart 2015

VOGELMOMENT GROTE ZAAGBEK

Grote zaagbek, Mergus merganser, Goosander, Mannetje
Grote zaagbek, Mergus merganser, Goosander, Vrouwtje
mannetje grote zaagbek
vrouwtje grote zaagbek

even lekker de vleugels wapperen
vrouwtje in het zonnetje
Dameskransje
mannetje op snelheid
vrouwtje onderzoekt het ijs
Nu het voorjaar is aangebroken, sluit ik de winterperiode af met de grote zaagbek. Een echte wintergast, die niet broedt in ons land. Zij arriveren in november en december uit hun broedgebieden in Scandinavië en Rusland. Een deel trekt door naar het zuiden van Europa maar een groot deel overwintert in Nederland. Men gaat ervan uit dat ongeveer een kwart van de Noordwest Europese winterpopulatie in ons land overwintert. Ruim 60% daarvan verblijft op het IJsselmeer en ook nog eens ver uit de oevers waardoor ze moeilijk te tellen zijn. Schattingen van SOVON lopen dan ook van circa 6000 tot 36000 exemplaren. De strengheid van de winter speelt hierin ook een rol. In heel strenge winters trekken er meer door naar het zuiden van Europa.  Ook in het rivierengebied, de waterleidingduinen en de natte veenweidegebieden kun je ze zien maar de aantallen zijn dan minder. Het zijn vooral zoetwatervogels die pas bij heel strenge vorst het zoute water opzoeken. Zij wijken dan uit naar de Delta. In maart vertrekken zij weer naar het hoge noorden om te broeden.
Het zijn zeer schuwe vogels die zich niet al te gemakkelijk laten benaderen. Het zijn echte duikeenden die vaak en langdurig duiken. Vaak komen ze dan ook een aantal tientallen meters verder weer boven water.
Hun voedsel bestaat vrijwel uitsluitend uit vis. Zij hebben een opvallende haakvormige getande snavel, waarmee ze prima vis kunnen opduiken. De mannetjes vallen op door hun grote witte lichaam en donkere kop. De vrouwtjes zijn wat kleiner en grijzer maar hebben een prachtig roodbruine kop met een opvallend punkkapsel.

Zij broeden in het hoge noorden langs visrijke meren. De balts en de paarvorming kunnen echter al in de winterperiode beginnen. Zij nestelen in boomholtes of rotsgleuven of zelfs in nestkasten. Het legsel bestaat uit 7 tot 14 crèmekleurige eieren die door het vrouwtje worden bebroed in ongeveer 30 tot 35 dagen. De jongen kunnen vervolgens na ongeveer 65 dagen vliegen.

Iedereen weer bedankt voor de reacties op mijn vorige blog over de drieteenstrandloper. Reacties, vragen en opmerkingen worden zeer op prijs gesteld. Kan ook via de mail.

7 opmerkingen:

  1. Hallo Peter,
    Een hele mooie afsluiter van de winterperiode, inderdaad.
    Wat zijn die Grote zaagbekken toch mooi! Op je foto's komt dat heel goed uit. En heel grappig dat dameskransje.
    Met plezier ook je informatie gelezen. Ik ben weer helemaal bijgepraat ;-)
    groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtige vogels, mijn favoriete wintergasten, dus deze fotoserie vind ik een lust voor het oog!

    groet
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Peter, Dat zijn prachtige foto's van de Grote zaagbek. Heel geslaagd.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooie serie van de Grote zaagbekken Peter.
    Het dameskransje vind ik wel heel gaaf zo.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Alweer zo'n mooie soort! Leuk om de winter hiermee af te sluiten en wat knap dat je ze nog zo goed op de foto hebt gekregen, want schuw zijn ze inderdaad en dus best lastig te 'vangen'.
    Ben benieuwd naar je eerste lentesoort Peter.

    Groetjes,
    Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Peter,

    jij een blog met de grote zaagbekken en ik een blog met de Middelste zaagbekken.
    De grote zaagbekken zijn ook prachtige en ook hele sierlijke vogels. Ik heb er dit jaar helaas maar heel weinig gezien maar ik vind ze prachtig. Met veel plezier ook je informatie gelezen en ik ben weer wat wijzer.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mooie serie, met zowel van de man als de vrouw prachtige foto's. Die zaagbek man valt nog niet mee om goed te fotograferen, maar bij jou zijn de prachtige kleuren mooi te zien op foto 8.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen