Welkom op de vogelblog van Peter van de Beek



Op deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

donderdag 26 maart 2015

VOGELMOMENT GRUTTO

Grutto, Limosa limosa, Black-tailed Godwit 

Hier een groepje zoals je ze in februari en maart vaak ziet in de opvetgebieden
lekker opvetten
Mooi spiegelbeeld
Lekker pieren zoeken in de sliblaag
je ziet dat er maar een heel ondiep laagje water staat
Samen met vrouwtje wintertaling


Als de grutto’s arriveren, begint het voorjaar en iedere vogelliefhebber zal beamen dat het eerste geluid van grutto’s in het voorjaar altijd een zeker geluksgevoel oproept. Daarom moet het eerste vogelmoment van het voorjaar dan ook gaan over de grutto: de koning van de weidevogels.
Als zij bij ons arriveren en de eersten doen dat al begin februari hebben zij een lange reis vanuit Afrika achter de rug. Op hun tocht maken zij een tussenstop in Portugal waar zij dan kunnen bijkomen en weer opvetten voor de laatste etappe. Zij voeden zich dan met achtergebleven rijstkorrels op de Portugese rijstvelden. Dat zijn er gelukkig meer dan genoeg.
Ook in ons land strijken zij eerst neer in allerlei plas-dras gebieden of ondergelopen weilanden om op te vetten voordat ze doorgaan naar de broedgebieden in de natte veen weidegebieden. Zij doen zich in groepjes of grote groepen in die plas dras gebieden tegoed aan wormen en slakjes die zij uit de grond halen. Ik heb ze gezien in groepjes van ongeveer 40 exemplaren maar aan de Friese IJsselmeerkust ook wel in groepen van meer dan 500. De vliegshows die zij dan ten beste geven zijn een feest om naar te kijken. Als zij weer voldoende aangesterkt zijn, verspreiden zij zich naar de broedgebieden waar zij in april beginnen met broeden.
Net als alle weidevogels heeft de grutto te lijden van de intensivering van de landbouw. Verlaging van de waterstand en vroeg maaien zijn de belangrijkste bedreigingen. Ik hoop dat het beleid, waarbij gestreefd wordt naar realisatie van grotere aaneengesloten beschermde gebieden die  biologisch beheerd worden, succesvol is en dat steeds meer boeren zich daarbij gaan aansluiten. De versnippering van de beschermingsgelden over veel kleine percelen kost veel geld en is weinig effectief.
Door de opheffing van de melkquota groeit de veestapel fors. Al die koeien staan in grote stallen en er zal meer weiland nodig zijn dat nog intensiever wordt beheerd om genoeg gras te kunnen oogsten. De gevolgen voor de weidevogels zijn dan evident. Kortom meer dan ooit wordt het noodzakelijk om grotere aaneengesloten gebieden te realiseren en die om te vormen tot weidevogelreservaat, waardoor ze een beschermde status krijgen.
De grutto is te beeldbepalend voor de weidegebieden en daarmee voor ons land om op bescherming te bezuinigen en dat laatste lijkt nu te gebeuren.

Iedereen weer bedankt voor de reacties op mijn vorige blog over de kolgans.

7 opmerkingen:

  1. Hoi Peter.
    Mooie serie foto's en informatie van de Grutto.
    De foto met de reflectie vind ik geweldig.
    Ik hoop inderdaad dat meer boeren zich gaan bekommeren om de weidevogels, want als het zo doorgaat zolas nu het geval is, zijn er over een paar jaar geen Grutto's meer.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Peter,
    ik heb genoten van 'jouw' grutto's. Schitterend plaatjes. Wees er zuinig op, want hoe lang nog?
    Ook ik woon in een gebied waar de intensivering van de landbouw plaatsvind... Op een enkel gebiedje na vindt je ook hier weinig weidevogels meer :( En ja..., het verdwijnen van het melkquota doet het ergste vermoeden!
    Groet en fijn weekend,
    Geert

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zo Peter wat een Grutto's zeg ! bedankt voor je uitleg en ik hoop dat we dit jaar niet mee maken wat we vorig jaar hebben moeten constateren dat ze al heel vroeg gingen maaien en de jongen in een baal hooi opgeslagen werden GGGGGrrrrrrrrrr , groeten Annie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Klopt helemaal Peter, bij het horen van de eerste Grutto's krijg ik een geluksgevoel. Ze zijn er weer, hoera!
    Maar bij het lezen van je blog met deze prachtige foto's van de grutto, krijg ik dat ook!
    Groetjes en fijn weekend,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo Peter,
    heel mooie foto,s van de grutto ,s
    Groetjes Marja

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi peter,

    prachtige serie over de Grutto. Gelukkig woon ik naast een polder waar veel boeren hun land ter beschikking stellen en we daar toto eind juli van de Grutto's en andere weidevogels kunnen genieten. Ik heb ze ook al gezien en op de plaat gezet maar je bent me voor met plaatsen. Prachgie foto's van deze koningin onder de weidevogels en hele mooie en interessante informatie.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen