Welkom op de vogelblog van Peter van de Beek



Op deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

dinsdag 14 april 2015

VOGELMOMENT BALTS VAN DE GRAUWE GANS

prachtig toch die baltsende grauwe ganzen
Die Grauwe ganzen kunnen ook dansen
karakteristieke baltshouding, maar ze is nog niet onder de indruk
even imponeren
Je moet natuurlijk wel de concurrentie uit de buurt houden
ook op de wal gaat het gewoon door
Mooi stel toch
Karakteristieke baltshouding
Dat kunnen ze ook met z'n tweeën
Ook hier is ze nog niet echt onder de indruk


Ons land is een ganzenland bij uitstek. Van de overwinteraars zijn de kolganzen en een groot deel van de grauwe ganzen alweer vertrokken naar hun broedgebieden in het noorden. De brandgans is nog in zeer grote aantallen aanwezig en dat kan nog wel tot in mei duren.
In deze blog gaat het nu echter over de grauwe gans en dan vooral over de balts. De grauwe gans wordt namelijk steeds meer een gewone broedvogel in ons land. Door SOVON wordt het aantal broedparen geschat op circa 25.000, maar dat is alweer een gedateerd cijfer. In de nieuwe broedvogelatlas zal ongetwijfeld blijken dat het aantal fors is gestegen. Het lijkt mij dan ook leuk om eens aandacht te schenken aan het baltsgedrag omdat dat best het aanzien waard is. De broedtijd start al in februari en loopt door tot begin mei. De beste tijd om het te zien is echter toch het vroege voorjaar. Je kunt ze dan in hun broedgebied achter elkaar aan zien zitten en soms gaat dat met veel gespetter en lawaai gepaard. Die broedgebieden zijn vooral de natte veenweidegebieden, langs de rivieren maar ook in sloten, plassen en parken.
Het meest karakteristiek vind ik de houding waarbij zij met de hals gestrekt naar voren achter elkaar aan zwemmen of naast elkaar zwemmen. Een houding die ze ook op het land wel aannemen. Er wordt ook regelmatig behoorlijk geïmponeerd en concurrenten worden stevig verjaagd. Als je geluk hebt zie je ze ook wel dansen. Weliswaar niet zo spectaculair als de fuut maar toch wel heel mooi om te zien.
Na de balts en de paarvorming wordt het nest gebouwd onder een struik langs het water, soms op een eilandje of in de rietrand. Meestal broeden zij solitair maar soms ook wel in kleine kolonies.  Het legsel bestaat uit 3 tot 8 eieren die in 28 dagen door het vrouwtje worden uitgebroed. Na 50 dagen verlaten de jongen het nest. Paartjes die dus medio februari zijn gaan broeden zwemmen nu al rond met hun kroost.

ik wil iedereen wee bedanken voor de reacties op de vorige blog.

6 opmerkingen:

  1. Hoi Peter,
    Hoewel ik menig uurtje buiten doorbreng, heb ik nog nooit Grauwe ganzen zien baltsen! Fijne blog, waar ik weer van genoten heb!
    groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een ontzettend leuk blog is dit, Peter.
    Bijzondere gedragsfoto's, prachtig vastgelegd! Heel mooi zijn de spiegelfoto (8), "samen plat" (9), rennend (5), imponerend (4), maar super is het dansen - zo sierlijk. Lijkt me fantastisch om dat eens te zien.
    Hartelijke groet, Corrie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Peter,
    Wat een prachtige serie van deze baltsende grauwe ganzen.
    Echt heel leuk om te zien, zoiets heb ik nooit eerder gezien.
    Foto 2 vind ik echt subliem.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Voor menigeen een vogel die weinig aandacht krijgt behalve dan bij de boeren waar ze als overlast wordt beschouwd en dan negatief in het nieuws komt. Je hebt er een mooi blog aan gewijd. Leuk om te zien dat baltsgedrag.
    Fijne dag,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Peter,

    ik woon in een gansrijke omgeving en hier zijn ook echt heel vele grauwe ganzen.
    Ondanks het feit dat er hier zovele grauwe ganzen zijn heb ik de balts nog nimmer waargenomen.
    Daarom ben ik ook heel blij met je prachtige foto's en je schitterende en duidelijke informatie.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuke serie, ik zie de grauwe ganzen in het voor jaar dit regelmatig doen, maar heb het zelf nog niet zo mooi vast kunnen leggen.
    De polder waar ik regelmatig kom is nu al vol met jonge grauwe gansjes. Ik ga er deze week weer even kijken.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen