Welkom op de vogelblog van Peter van de BeekOp deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

maandag 18 mei 2015

VOGELMOMENT ROODBORSTRoodborst, Erithacus rubecula, Robin op zijn plek in het bos
Juveniele Roodborst
Roodborst in een rommelhoekje in het bos
Roodborst zoals je hem vaak kunt zien op een uitkijkpost
Juveniele roodborst op de uitkijk
Ook de met vet en zaad gevulde kokosnoot is in trek
Als een bolletje in de winterse duinen

Bovenop een struik op de uitkijk
In dit vogelmoment aandacht voor de meest bekende zangvogel van ons land, t.w. de roodborst. Wellicht is dit vogelmoment volledig overbodig omdat iedereen wel het roodborstje kent.
Hij is een van de meest algemene broedvogels van ons land en je kunt hem overal aantreffen waar een geschikte broedgelegenheid is. Een bosrijke omgeving met structuurrijke ondergroei is de meest ideale omgeving, maar ook in tuinen, parken en kleinschalig landbouwgebied komen zij voor. Alleen op de grote kale akkerbouwgebieden in Friesland, Groningen en Zeeland komen ze niet of nauwelijks voor. In de winterperiode zie je ze vaak ook dichter bij de bebouwde omgeving en in stadstuinen. In die periode zijn het echter meestal overwinteraars uit ScandinaviĆ« en Polen. Het grootse deel van “onze” roodborsten vertrekt namelijk vanaf augustus naar het zuiden van Europa om te overwinteren en zij komen in het vroege voorjaar weer terug. Roodborsten zijn bij ons dus het gehele jaar aanwezig maar het zijn dus niet altijd dezelfde vogels.
Roodborsten zijn niet echt schuw en laten zich goed zien. Zij zijn echter wel wat nerveus en hippen snel heen en weer op de takken. Vaak zoeken zij even een wat hogere tak als uitkijkpunt. Hun menu bestaat uit insecten, spinnen, langpootmuggen en rupsen. Dat menu wordt aangevuld met zaden en bessen. Het zijn ook regelmatige bezoekers van voedertafels en in de winter zie je ze in tuinen wel op vetbollen en eten ze graag havermout, als je dat in je tuin aanbiedt.
Zij bouwen hun nest vlak bij de grond in holtes van bomen of tussen wortels en goed verstopt onder de struiken. Ook in schuren of onder stapels oud bouwmateriaal kun je een nest aantreffen. Vanaf eind april legt het vrouwtje 5 of 6 eieren die door haar in ongeveer twee weken worden uitgebroed. De jongen verlaten vervolgens na ongeveer 14 dagen het nest. Daarna duurt het dan nog een paar dagen voordat ze vliegvaardig zijn. De roodborst heeft meestal twee nesten per jaar.

Iedereen weer bedankt voor de reacties op mijn vorige blog.

6 opmerkingen:

 1. Leuk blog en doet eer aan de roodborst.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige serie foto's van de Roodborst is dit Peter.
  Leuk ook bij foto 2 en 5 het jonge roodborstje te zien.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig deze ode aan de roodborst. Allemaal mooie foto's, maar foto 2 is echt een topfoto!!! Je ziet ze niet vaak die juv. en wat is die foto ook nog eens superscherp en mooi met dat licht in het oog!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuke serie. Hier in de tuin zit ook een koppeltje met jongen. Ik ben benieuwd wanneer we ze te zien krijgen. Jij hebt een mooie serie kunnen maken.
  groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit vind ik echt onwijs mooi Peter.
  Het roodborstje is sowieso altijd al een prachtig vogeltje om te zien en om te horen.
  Een jong roodborstje heb ik helaas nog nooit zelf gezien. Jij laat hier echt prachgie foto's van de
  jonge roodborst zien en ook hele sfeervolle foto's van de volwassen roodborst. Prachtig gewoon.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Schattig vogeltje blijft het en het jong is ook echt heel mooi op de foto gezet!

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen