Welkom op de vogelblog van Peter van de BeekOp deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

woensdag 16 september 2015

VOGELMOMENT TAPUIT

 
Tapuit, Oenanthe oenanthe, Northern Wheatear
vol in de wind
Tapuit, Mannetje


Vrouwtje, zoals je ze vaak ziet in het najaar
Hier in augustus tussen de wilgenroosjes

uitkijkposten zijn favoriete plekken

Mannetje op de rand van een akker

Het is weer de tijd van jaar waarin de tapuit in ons land in grotere aantallen aanwezig is. Vanaf half augustus tot begin oktober trekken zij via ons land naar hun overwinteringsgebieden. In weide- en duingebieden, heidevelden en in het landelijke boerengebied kun je ze aantreffen. Ik heb al eerder aandacht geschonken aan deze fraaie en karakteristieke zangvogel van duin- en heidegebieden, maar nu het weer “tapuitentijd” is en de situatie van de tapuit bij ons als broedvogel alleen maar zorgwekkender wordt, mag het wel een jaarlijks moment zijn.
In de 70’er jaren van de vorige eeuw waren er volgens de gegevens van SOVON nog circa 2000 broedpaartjes in ons land. Tijdens de eeuwwisseling waren het nog slechts 300 en de jaarlijkse afname gaat gewoon door. Thans broedt de tapuit nog slechts in de noordelijke duinrand van Noord-Holland ( slechts 50 paartjes) en op de hoge zandgronden in Drenthe, vooral daar waar herstel van stuifzanden heeft plaatsgevonden. In andere delen van het land is hij verdwenen of nog slechts in enkele paartjes aanwezig.
De tapuit nestelt in konijnenholen. Omdat door ziekte de konijnenpopulaties zijn teruggelopen is het aanbod van nestlocaties sterk verminderd. Als alternatief maken ze wel gebruik van holtes in rotte boomstammen maar daarin zijn zij kwetsbaar voor predatoren. Hun ideale broedbiotoop bestaat uit open landschap waarin korte vegetatie en open zandige plekken elkaar afwisselen en waarin hier en daar nog een struik staat of er wat kort gras groeit. Door vergrassing en verruiging in de duingebieden en door bebossing en ontginning van heidegebied en zandverstuivingen zijn de broedgebieden vrijwel allemaal verloren gegaan.
Een derde oorzaak is de luchtvervuiling met dioxine, die ook neerslaat in de gewassen en zo wordt opgenomen door insecten en ander kleine bodemdieren. Zij zijn het hoofdvoedsel van de tapuit waardoor de embryo’s al groeiafwijkingen vertonen en de legsels niet succesvol zijn.
Er worden nu beschermingsmaatregelen getroffen en er wordt gewerkt aan herstel van de duin- en heidegebieden door het onder meer tegengaan van de vergrassing en het herstellen van zandverstuivingen. Laten we hopen dat het voor de tapuit niet te laat is.
 
Ook wil ik iedereen weer bedanken voor de reacties op mijn vorige blog.7 opmerkingen:

 1. Hoewel ze allemaal mooi zijn zijn foto 1 en 5 mijn favoriet, wat zijn het toch mooie vogeltjes met verfijnde verenpatroontjes en dat hele mooie zalm/beige verenkleed.
  Mooie serie Peter!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Peter,

  allereerst compliment voor de werkelijk prachtige foto's. Jammer dat het niet goed met dit mooie vogeltje gaat, maar ook met andere (o.a. weidevogels) heb je een terugloop van 95%. Onvoorstelbaar.
  De tapuiten die ik een paar jaar geleden nog kon fotograferen, zijn ook hier verdwenen. Het ziet er al met al niet best uit.
  Groet, Geert.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Peter, dat zijn inderdaad zeer verontrustende berichten. Ik hoop dat met de huidige maatregelen het nog niet te laat is voor dit mooie vogeltje.
  De foto's zijn prachtig!
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een heerlijke serie van de tapuiten daar geniet ik enorm van dank je wel voor je show ,
  groetjes , Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi vogeltje, dat ik zelf ook af en toe zie , maar nog niet zo mooi op de foto kon zetten. Bij jou vind ik de eerste foto en die tussen de wilgenroosjes het mooist. Wel jammer dat het zo slecht gaat met de tapuiten in Nederland.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Peter,

  ten eerste mijn complimenten voor deze prachtige foto's van de Tapuit.
  Zo jammer en triest om te lezen dat het zo slecht gaat met deze prachtige vogel.
  Hopelijk komen ze er weer bovenop nu er meer aandacht aan besteeds wordt aan hun leefgebied.
  Foto 1 en 4 zijn werkelijk prachtig om te zien.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtig vogeltje en prachtig gefotografeerd. De paarse bloemetjes eromheen, heel mooi!

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen