Welkom op de vogelblog van Peter van de BeekOp deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

zondag 31 januari 2016

VOGELMOMENT KRAKEEND

Krakeend mannetje opvliegend, Mareca strepera, Gadwall
Krakeend vrouwtje
Paartje krakeend
Krakeend mannetje in een poldersloot
Mannetje krakeend op het ijs

vrouwtje krakeend in woelig water in het najaar
Vrouwtje in het najaar
Mannetje lekker duttend in de zon
Zo zie je ze vaak in het het najaar in allerlei poldersloten
Paartje in het broedgebied
Dobberen in de zon
Mannetje in een weiland

In de Vogelbalans 2015 van SOVON las ik dat de krakeend aan een zodanige opmars bezig is dat hij mogelijk de wilde eend in het buitengebied voorbijstreeft, ook omdat de aantallen wilde eenden met zo’n 30% zijn teruggelopen. Reden genoeg om de krakeend weer eens in het zonnetje te zetten.
Tot ongeveer 1970 was de krakeend in ons land met circa 700 broedparen een zeer zeldzame broedvogel, maar daarna zijn de aantallen fors toegenomen. Begin 80er jaren waren er al circa 2000 broedparen en begin deze eeuw circa 7000 en de aantallen stijgen nog steeds blijkt dus uit de nieuwste cijfers. Oorzaken worden gezocht in de terugloop van geschikt broedgebied in Oost-Europa door grootschalige ontginning en toename van zowel het aantal lage zoetwatergebieden in ons land als een stijging van de voedselrijkdom.
De krakeend is een middelgrote, schuwe en weinig opvallende maar fraaie eend. Hij is tegenwoordig dus het gehele jaar aanwezig en je kunt hem vooral aantreffen in ondiep voedselrijk water zoals meren, moerassen, plassen en rivieren in de lage delen van ons land. Krakeenden die hier broeden, blijven hier over het algemeen ook in de winter tenzij het streng gaat vriezen want dan trekken zij door naar Zuidwest Europa. In de winter wordt de populatie vaak aangevuld met overwinteraars uit Europa en zie je ze vaker op grotere wateroppervlakten zoals meren, plassen, IJsselmeer en de deltagebieden, waar zij vaak groepjes vormen samen met andere soorten. In de zomer verblijven zij meer op open en lage zoetwatergebieden met ruige en weelderig begroeide oevers, omdat zij daar een betere broedgelegenheid hebben.
Het nest wordt op de grond gebouwd tussen de dichte oevervegetatie en is goed verscholen. De 8 tot 12 crèmekleurige eieren worden door het vrouwtje uitgebroed in circa 24 dagen. Het mannetje is dan meestal al vertrokken. De jongen verlaten direct het nest en kunnen zelf foerageren waarbij zij nog wel beschermd worden door het vrouwtje. Omdat zij in de eerste periode opgroeien in water met een vegetatie die zeer goede bescherming biedt, is de kans niet zo groot dat je ze kunt waarnemen. De Krakeend behoort tot de grondeleenden en dat betekent dat hij niet of nauwelijks duikt. Hij foerageert zwemmend met zijn kop onder water. Zijn voedsel is hoofdzakelijk plantaardig en bestaat uit waterplanten, wortelstokken, planten en zaden van waterplanten, maar er worden ook wel insecten en slakjes gegeten. Je kunt ze, vooral in de zomer, ook steeds vaker zien grazen op weilanden.

Iedereen weer bedankt voor de reacties op het vorig vogelmoment over de wilde eend. Opmerkingen en vragen zijn altijd welkom.

8 opmerkingen:

 1. Hallo Peter,
  Prachtige serie foto's van de Krakeend.
  De eerste foto is een super mooi moment, ook foto 10 is geweldig.
  Ik heb vaker gehoord dat blogs niet openen via de ipad.
  Dat is bij mij ook zo, maar als je mijn blog gewoon via de pc opent is er niets aan de hand.
  Ik heb een reactie terug geschreven, die zal je dan wel lezen.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Peter,
  Mooie serie van een mooi eendje. Foto technisch gezien vind ik foto 8 de mooiste, maar helaas opent deze niet in de grote weergave.
  Ook weer bedankt voor de informatie.
  Groet, Ronald

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Peter,
  Krakeenden en prachtige foto's van deze krakeenden, daar maak je me wel weer blij mee!
  Jaren geleden, toen ik mijn telescoop kocht, was dit het eerste eendje (een stelletje) die ik door de telescoop zag! Zus zo zagen ze eruit. Schitterend!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Superfoto's Peter van de Krakeendjes. Mooi dat je ook de roodbruine vleugelvlek goed ziet. Sowieso is het een heel mooi eendje maar dat zie je vaak alleen door een kijker of op foto's. Goede keuze om deze eend eens in het zonnetje te zetten!

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een prachtige serie van deze toch mooi getekende eendensoort.
  Ze komen inderdaad steeds meer voor en ik mag ze ook wel zien. Leuk dat je er weer zoveel informatie hebt bijgezet. Je openingsfoto met de opvliegende man is echt onwijs mooi. Ook de andere foot's in verschillende stadia zijn prachtige foto's.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen