Welkom op de vogelblog van Peter van de Beek



Op deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

donderdag 11 april 2013

VOGELMOMENT GRAUWE GANS

Grauwe gans, Anser anser, Greylag Goose

Grauwe gans in de vlucht

 
Hier moest even een indringer worden weggejaagd

 
voorzichtig wordt er toenadering gezocht

 
de balts wordt vol ingezet

 
Je moet natuurlijk wel indruk maken




 

                       De familie bij elkaar

 
                                                                                 Staatsieportret 





Deze keer aandacht voor de grauwe gans. In de afgelopen jaren veel in het nieuws geweest door de discussies over overlast en het gevaar voor opstijgende vliegtuigen.
In de vorige eeuw was de grauwe gans nog een zeldzame broedvogel. Ons land was de meest zuidelijke rand van zijn broedgebied en in de 70’er jaren van de vorige eeuw broedden hier ongeveer 150 paartjes. Thans is dat beeld vrij behoorlijk veranderd en is hij met een geschat aantal van 25.000 paren een talrijke broedvogel. In de winter zijn de aantallen door de wintergasten en doortrekkers uit het noorden vele malen groter. Kortom hij is tegenwoordig in het gehele jaar ruim aanwezig en is bij ons dus de meest algemene gans.
Je ziet ze overdag vaak in grote groepen op weilanden en akkers waar zij foerageren en in de avond trekken zij naar open water waar zij veiliger zijn. Je ziet ze dan, net als tijdens de trek, vaak in de mooie V-formaties overvliegen, hoewel dat zeker niet altijd het geval is. Als ze een korte afstand moeten overbruggen zijn het vaak rommelige groepen. Hun voedsel bestaat uit wortels, stengels, oogstresten, gras en zaden maar ook wel waterplanten. Ondanks het feit dat zij in grote groepen zitten, zijn zij toch vrij schuw en laten zij zich niet gemakkelijk benaderen. Zij vliegen al snel op en dat leidt dan tot spectaculaire vliegshows.
Ze broeden zowel solitair als in kleine groepjes op eilandjes of in rietranden, maar ook wel onder een boom of een struik vlakbij het water. In de periode van de paarvorming is het baltsritueel ook mooi om te zien. Het nest bestaat uit plantaardig materiaal waarin circa 5 eieren worden gelegd die door het vrouwtje worden uitgebroed in ongeveer 4 weken. Na ongeveer 8 weken zijn de jongen zelfstandig. Je ziet ze dan vaak nog in een grote groep bij elkaar omdat de familie meestal tot in het volgende voorjaar bij elkaar blijft.
De meeste standvogels verlaten hun broedgebied uiterlijk in oktober en keren weer terug vanaf maart. Zij overwinteren in grote watergebieden zoals de Zeeuwse delta, de grote rivieren, IJsselmeer, Friesland en Groningen.
                                                                    
 

 
 



2 opmerkingen:

  1. Mooie portret met mooie foto's van een stoere Gans. Ik hou wel van Grauwe ganzen. Bedankt voor je informatie erbij.
    vriendelijke groet,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Peter,

    zeldzaam is deze grauwe gans inderdaad allang niet meer.
    De boeren hier in de polder ervaren ook meer overlast dan lust van deze ganzen.
    Je kan hier ook overal om je heen kijken en je ziet de grauwe ganzen en ook nog
    eens met hele scholen tegelijk.
    Wel weer leuk dat je deze informatie er bij zet.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen