Welkom op de vogelblog van Peter van de Beek



Op deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

maandag 26 mei 2014

VOGELMOMENT VELDLEEUWERIK

Veldleeuwerik, Alauda arvensis, Skylark
Veldleeuwerik, Skylark
 Lekker brutaal zo
Altijd alert

In dit vogelmoment staat de veldleeuwerik centraal. In oude vogelboeken wordt hij nog omschreven als een algemene broedvogel van akkerland, weidegebied, duinen en heidegebieden. Dat was in de 60er jaren, maar daarna is het helaas sterk bergafwaarts gegaan. Door SOVON wordt de huidige broedpopulatie geschat op circa 50.000 exemplaren, maar dat is maar nog maar een klein percentage van de aantallen die er ooit waren. Thans gaat men ervan uit dat de broedpopulatie met circa 5% per jaar terugloopt.
Vroeger kon je hem overal op open en vlak grasland, bouwland, heidegebied en duinen waarnemen. Tegenwoordig is hij in de duinen als broedvogel vrijwel verdwenen en op grasland en akkerland sterk afgenomen. Op grootschalige heidegebieden is de afname het minst. Oorzaken zijn de verruiging van de duinen, vergrassing van heidegebieden, intensivering van de landbouw en het vroege en vele maaien van grasland. Zowel het voedselaanbod als de nestelmogelijkheden zijn daardoor sterk teruggelopen.
De meeste van ons kennen hem door zijn zang vanuit een hoge positie in de lucht in een min of meer biddende houding. Hij komt vervolgens in een soort steile zeilvlucht naar beneden en als hij op de grond is zie je hem niet meer. Als je hem op de grond ziet is hij moeilijk te onderscheiden van de graspieper als hij zijn kuif niet heeft opgezet. Door die kuif wordt hij ook vaak aangezien voor een kuifleeuwerik, maar die is vrijwel uit ons land verdwenen.
Zij beginnen medio april met broeden in een nest dat in de lage vegetatie op de grond is gemaakt. Het legsel bestaat uit 3-6 eieren die door het vrouwtje worden uitgebroed in circa 11 dagen. De jongen verlaten het nest wel na 10 dagen maar het duurt dan nog wel ruim een week voor ze kunnen vliegen. Een kwetsbare periode waarin veel jongen slachtoffer worden van rovers dan wel van het maaien. Veldleeuweriken moeten daarom meerdere legsels per jaar grootbrengen om voldoende nageslacht te kunnen produceren. Door de hoge maaifrequentie op grasland en de intensivering van de landbouw lukt dat niet meer.

Bij ons is hij min of meer een standvogel. Een groot deel van “onze” broedvogels trekt in het najaar weg om te overwinteren in Frankrijk of verder zuidelijken zij komen vanaf eind januari weer terug. Tegelijk overwinteren hier nogal wat veldleeuweriken uit Scandinavië, waardoor hij een vrij algemeen wintergast is. Omdat in de winter zijn voedsel bestaat uit graan en zaden zijn ze dan wat vaker te zien op akkerbouwgebieden.

Iedereen bedankt voor de reacties op mijn vorige blog. Reacties,opmerkingen en vragen zijn altijd welkom.

7 opmerkingen:

  1. Hallo Peter, Ik ken ze inderdaad alleen van de mooie zang en zeilvlucht boven het weiland! Heel bijzonder dat je deze mooie foto's hebt kunnen maken. Genieten hoor!
    groet,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie foto's Peter en zeer goede informatie.
    Zo jammer dat deze soort ook terug loopt, de intensieve landbouw verwoest heel veel vogel soorrten.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Peter,
    goed verhaal weer, ondersteund met mooie foto's. Er zijn behalve de veldleeuwerik vele andere soorten die op het punt staan te verdwijnen.
    Groet, Geert

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hmmmm... dit is toch wel een beetje een jaloersmakende serie Peter hihi.....
    Ik heb nl deze schitterende veldleeuwerik nog nooit zelf gezien.
    Prachtige foto's en hele boeiende informatie.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat heb je de leeuwerik mooi in beeld met zijn eigenwijze kuifje, super!

    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Prachtig Peter die Veldleeuwerik schitterend in beeld gebracht en heel jaloers makend zo Helma dit schrijft !!
    SUPER !,
    gr,
    Annie

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Prachtig vogeltje, vooral met het kuifje omhoog. Ik vind het lastig om deze soort te onderscheiden van boomleeuwerik of boom en gras pieper, ik vind ze zo op elkaar lijken.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen