Welkom op de vogelblog van Peter van de Beek



Op deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

zaterdag 30 mei 2015

VOGELMOMENT VISDIEF

Visdief, Sterna hirundo, Common Tern

Baltsende visdiefjes, mannetje komt vrouwtje verleiden met een visje

Biddende visdief
Visdief met visje

Bidddende visdief

Juveniele visdief, bedelend om een visje

Visdiefje in de vlucht

Deze keer aandacht voor de visdief. Hij behoort tot de familie van de sterns en is op dit moment overal aan de kust, langs het IJsselmeer en op sommige plekken in het binnenland goed te zien. Zijn Latijnse naam Sterna hirundo verwijst naar de zwaluw. Zijn sterk gevorkte staart en zijn enorme wendbaarheid maken het ook een terechte verwijzing. Het is een prachtig gezicht als hij heel snel en wendbaar over het wateroppervlak scheert en ineens even stil gaat hangen. Vanuit die biddende houding, met de kop haaks naar beneden gericht, speurt hij naar een visje. Ineens neemt hij een duik en de snelheid en sierlijkheid waarmee hij duikt is dan omgekeerd evenredig aan de wat moeizame manier waarop hij weer uit het water komt.
 De visdief is bij ons alleen een broedvogel die overwintert in Afrika. Zij arriveren meestal vanaf eind maart en starten met broeden in mei. Na het broedseizoen verzamelen zij zich in grote groepen aan de kust en zijn dan vanaf begin november weer vertrokken. De visdieven die in ons land broeden trekken over het algemeen naar de West Afrikaanse kust tussen Mauretanië en Nigeria, maar een aantal blijft ook wel in Portugal en Spanje. Vogels die in het noorden van Europa broeden, trekken vaak ook wat zuidelijker. De eerste jaars blijven in het overwinteringsgebied en komen pas na drie of vier jaar terug om te broeden. Dat heeft te maken met het feit dat ze pas vanaf hun derde jaar geslachtsrijp zijn.
Thans wordt het aantal broedparen door SOVON geschat op 17.000 en dat aantal blijft redelijk stabiel. In het verleden waren de aantallen groter maar door de jacht, de veren waren een modeartikel op dameshoeden, het rapen van eieren en de milieuvervuiling werd de populatie geminimaliseerd. Nadat de visdief de status van beschermde vogel kreeg is de populatie weer gegroeid maar is niet meer terug op het niveau van 30.000 broedparen van begin 1900.
Hij broedt bij ons vooral in het Waddengebied, IJsselmeerkust en het Deltagebied. In het binnenland en langs de grote rivieren is hij veel minder talrijk.
Hij is een koloniebroeder met een voorkeur voor schaars begroeide gebieden aan de kust of in het binnenland, die moeilijk bereikbaar zijn voor landpredatoren zoals vossen. Daarom zie je ze vaak op eilandjes, kiezeloevers, zand- en schelpstranden of in (kust)moerassen. Het nest is een kuiltje in het zand of op een kiezelbodem met wat vegetatie er omheen, waarin 2 tot 3 eieren worden gelegd. Zij worden door beiden ouders in ongeveer 20 tot 25 dagen uitgebroed. De jongen verlaten het nest al na drie dagen, maar worden dan nog wel door hun ouders gevoerd. Na drie tot vier weken vliegen zij uit. Het duurt dan nog twee tot drie maanden voordat zij volledig zelfstandig zijn. Zij hebben één legsel per jaar.
 
Iedereen weer bedankt voor de reacties op mijn vorige blog.
 


9 opmerkingen:

  1. Hallo Peter,
    ik heb met veel plezier jouw bovenstaand blog gelezen! Ook nu weer een bekende vogelsoort die het verdiend om even wat extra aandacht te krijgen.. Trouwens in 'ons Drentheland' zie je ze heel weinig :(
    Fijn weekend en groet,
    Geert

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Peter,
    Schitterende serie van de visdief, mijn favoriet zijn foto 1 en 4 geweldig om te zien.
    Goede informatie er bij is zeer interessant.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Peter,
    Mooie blog over de visdief. Ik vind ze sowieso al enig om te zien en kirrend over te horen vliegen tijdens hun jacht...
    foto 1, 4, 6 en 7 zijn mijn favorieten! Schitterend,
    groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Fraaie serie heb je gemaakt. Mooi belicht ook, bij die eerste zie je zelfs het oog in het zwarte kopje. Dat is altijd zo moeilijk. Prachtig hoe de witte veren afsteken tegen de blauwe lucht.
    groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Peter,

    wat een geweldig mooi blog met deze visdief.
    De foto's zijn werkelijk supermooi, scherp, helder en prachtig van detail.
    Je informatie daarbij is weer een mooi leerzame aanvulling. Dank je wel.
    Heel fijn weekend.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het zijn prachtige vogels die visdiefjes, ook altijd een feest om ze te fotograferen.
    Ik ga er vaak voor naar de Starrevaartplas, maar dit jaar is het er nog niet van gekomen.
    Zo te zien aan een aantal foto's ben jij daar ook geweest.
    Mooi dat je ook de vis overdracht hebt, altijd een speciaal moment.
    groetjes ghtia

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wederom een leuke vogel om over te schrijven en heel dankbaar om te fotograferen. Leuk dat je alle aspecten zo'n beetje hebt kunnen vastleggen, nou ja, geen paring maar die komt vast ook nog wel. Mooie serie, bij de eerste foto kan ik hem bijna horen roepen, leuk!

    Groetjes,
    Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mooie serie visdiefjes, ik had mij vorige week ook uitgeleefd op dit sierlijke vogeltje.
    Groet Anne-Marie

    BeantwoordenVerwijderen