Welkom op de vogelblog van Peter van de Beek



Op deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

donderdag 7 maart 2019

VOGELMOMENT ZWARTE RUITER

Zwarte ruiter, Tringa erythropus, Spotted Redshank .
juveniel

Zwarte ruiter, volwassen exemplaar

Rustend met een poot ingetrokken

Foeragerend

Even de vleugels uitslaan

Samen foerageren

Deze keer aandacht voor de zwarte ruiter. Een middelgrote steltloper die zijn broedgebied heeft in het hoge Noorden, zoals Finland en Noord/west Rusland. Zij overwinteren in West Afrika, maar een klein aantal overwintert in ons land en andere delen van West-Europa en Groot Brittannië. Die aantallen zijn echter gering. Volgens de laatste Vogelatlas van SOVON gaat het om een kleine 200 exemplaren in ons land. Je krijgt ze dus niet gemakkelijk te zien in de winter. Tijdens de najaarstrek die duurt van juli tot oktober, met een piek in augustus, variëren de aantallen van 3000 tot 6000 stuks en dan is de kans groter. De vrouwtjes trekken al in juni weg uit de broedgebieden. De juvenielen volgen in juli/augustus. Zij zijn in ons land vooral te zien in het Deltagebied, maar ook in allerlei andere moerasgebieden, waterrijke natuurontwikkelingsgebieden, zoetwaterpoelen en de kwelders langs de waddenzeekust. Het voedsel bestaat uit week- en schaaldieren, visjes en insecten. Ook de zwarte ruiter heeft last van de luchtvervuiling omdat daardoor zijn voedselaanbod terugloopt.
Bij ons zie je hem vooral in zijn winterkleed en dan lijkt hij veel op de Tureluur. Hij is iets groter en heeft langere poten en is wat grijzer. De snavel loopt aan het einde af in een neergebogen puntje. In het broedgebied heeft hij zijn zwarte zomerkleed, maar zo zie je hem bij ons vrijwel niet.
Zij broeden langs meren en moerassen in de toendra´s van het hoge noorden van Europa en West Rusland. De vier zwartgevlekte eieren worden gelegd in een holletje en worden door beide ouders uitgebroed in circa 20 dagen. De jongen vliegen na ongeveer 24 dagen uit.

8 opmerkingen:

  1. Hallo Peter, Wat een prachtige foto's van dit beeldschone steltlopertje. Ik hoop hem toch weer in zomerkleed tegen te komen (in de Groene Jonker bv.) Mooi om deze vogel mèt extra informatie onder de aandacht te brengen en te delen, dank je wel!
    Groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Maria,
      Zie je ze vaker in de groene jonker of is het eenmalig geweest
      Groet
      Peter

      Verwijderen
  2. Foto's zijn top Peter! Een genot om naar te kijken. Een vogel die je in Drenthe erg weinig ziet en die ikzelf nog maar 1 x gezien heb.
    Alvast fijn weekend,
    Geert
    www.stieltjeskanaal.com

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Peter, dit is een leuke serie! In de Groene Jonker én de Waverhoek zijn ze elk jaar mocht je nog eens in de buurt zijn. Misschien de kans om foto's in zomerkleed te maken.

    Groetjes,
    Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heel fraaie opnames van deze soort. Hier in deze streek weinig kans deze soort te zien.
    Met vriendelijke groet,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Prachtig foto's van deze Zwarte Ruiter Peter.
    Dit is ook een steltloper die ik zelf nog nooit heb gezien en ook nog nimmer ben tegengekomen.
    Je informatie is super.

    Groet, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Super mooie foto's weer van dit vogeltje.

    BeantwoordenVerwijderen