Welkom op de vogelblog van Peter van de BeekOp deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

zondag 2 februari 2014

VOGELMOMENT BUIZERD

 
Buizerd ( Adult), Buteo buteo, Common Buzzard

Juveniele Buizerd. Verticale strepen op de borst en lichte iris

 
Adulte Buizerd op uitkijkpost

Juveniele buizerd op de uitkijk
 

 Jagend op de grond in het weiland
 
 Zwevend op de thermiek
 

Deze keer gaat het over de meest bekende, meest algemene en talrijkste roofvogel van ons land: de buizerd. Begin 20ste eeuw was hij nog zeldzaam en had de populatie veel te lijden van de jacht. Nadat hij in 1936 beschermd werd, ging het beter en stegen de aantallen, maar net als andere roofvogels kromp de populatie door het ongebreidelde gebruik van pesticiden, waardoor zij vergiftigd werden. Vanaf de 70er jaren is de populatie weer sterk gegroeid in aantal en werd hij steeds algemener omdat hij niet zo kieskeurig is qua leefomgeving en veelzijdig is qua voedsel. De huidige aantallen worden door SOVON geschat op circa 10.000 paren.
Je ziet hem eigenlijk overal mits er bomen in de buurt zijn. Je ziet ze langs de snelweg, op een paaltje in open gebied, in een boom, gewoon op de grond in een weiland of zwevend op de thermiek in de lucht. In het laatste geval maken ze hun aanwezigheid kenbaar door het kenmerkende miauwende geluid.  Alhoewel de buizerd en ook andere roofvogels beschermd zijn, wordt er helaas nog steeds op ze gejaagd en worden nesten vernield. Een hardnekkige situatie die vooral in Friesland voorkomt.
Hun voedsel is veelzijdig en bestaat uit muizen, konijnen, mollen, reptielen, amfibieën, insecten en regenwormen en jonge vogels. Omdat hij veel te weinig snelheid en wendbaarheid heeft beperkt hij zich dan tot jonge net uitgevlogen vogels of vogels die veel op de grond zitten zoals bijv. spreeuwen en duiven. Daarnaast is hij ook een aaseter. Dit is de reden dat je hem langs snelwegen ziet waar hij zich te goed doet aan doodgereden dieren. Kortom een breed en gevarieerd menu wat eigenlijk overal wel voorhanden is. Hij zit vaak vrij lang op een paal te spieden naar een prooi die dan vanuit een glijvlucht wordt gevangen, ook wel standjacht genoemd. Je ziet hem echter ook wel bidden of gewoon lopend op de grond en vandaaruit een prooi bespringen.
Qua kleur is hij zeer wisselend. Je ziet hele donkerbruine buizerds maar ook heel licht gekleurde en alles variaties er tussen in. Die kleurverschillen hebben dus niets te maken met zomer of winter. De Nederlandse buizerds zijn standvogels die niet wegtrekken. In de winter komen hier wel buizerds uit het noorden van Europa overwinteren of ze zijn op doortrek.
Het nest wordt gebouwd van takken en bekleed met mos en ander zacht materiaal. Het zijn vaak grote bouwsels omdat ze ieder jaar hetzelfde nest gebruiken maar dat dan wel weer uitbouwen. Het zit op minimaal 8 meter hoog maar vaak veel hoger en in de randzone van rustige bossen of bosstroken en dan bij voorkeur in een agrarisch landschap.
Over het algemeen zijn buizerds, die standvogel zijn, monogaam. Zij beginnen al in februari met de nestbouw want medio maart worden de drie of vier eieren gelegd. Zij worden alleen door het vrouwtje uitgebroed in circa 36 dagen. De jongen kunnen na ongeveer 45 dagen vliegen, waarna de ouders nog ongeveer zeven weken voor hen zorgen. In de broedperiode kunnen buizerds behoorlijk agressief zijn.
 
Dank voor de reacties op mijn vorige blog. Opmerkingen, vragen en reacties zijn zeer welkom.

7 opmerkingen:

 1. Geweldige foto's Peter, en ook goede informatie.
  Foto 2 is mijn favoriet.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie foto's van de verschillende buizerds, Toch super, dat we die zo veel tegen kunnen komen.
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben gek op roofvogels en met name uilen maar ook de buizerds
  staan hoog in het vaandel. Ik heb er ook een aantal maar die zie je nog wel
  verschijnen op het blog. Heel interessant is ook je informatie.
  Jammer dat ik nu nog niet weet waarom de ene buizerd zo blond is en de ander zo donker.
  Zal wel net zoiets als met de mensen zijn denk ik hihi...
  Ik heb hier weer enorm van genoten Peter.

  Groet,
  helma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Peter,

  Weer een heel mooie serie van onze bekendste roofvogel. Prachtige foto's. Leuk eigenlijk dat ze er zo verschillend uit kunnen zien, dat maakt altijd dat ik net iets beter kijk, zo van, is het een Buizerd? Erg leuk, de vogel in het weiland met de vleugels gespreid geeft een mooie indruk van het gedrag dat je kunt zien als je kijkt naar vogels en niet alleen fotografeert. Mooi gedaan.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuke serie Peter en inderdaad ze kunnen zo verschillend zijn van kleur ...niet te geloven !!
  maar jij hebt het mooi gedaan !
  gr,
  Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wauw, een hele mooie serie. Zo'n schuwe vogel als de buizerd krijg je niet zomaar op de foto.
  vooral de tweede foto is heel erg mooi, lekker scherp en mooi in het licht.
  Ik vind het prachtige vogels en geniet altijd van hun geluid, prachtig hoe ze dat boven je rondcircelen en op de thermiek steeds hoger gaan.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen