Welkom op de vogelblog van Peter van de BeekOp deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

woensdag 15 januari 2020

Wilde Eend

Paartje wilde eend, Anas platyrhynchos, Mallard

Twee woerden lekker in het zonnetje

Vrouwtje wilde eend

Mannetje in de rui, een kwewtsbare periode

vrouwtje in het zonnetje

Een dobberende woerd

De eerste blog van dit jaar gaat over de wilde eend omdat 2020 is uitgeroepen tot het jaar van de wilde eend. Hij is misschien wel de meest algemeen voorkomende en meest bekend eendensoort van het land. Ik denk dat iedereen hem wel kent. Juist omdat hij zo gewoon is hebben we nauwelijks door dat de aantallen gestaag teruglopen. Sinds 1990 is circa 30% van de broedpopulatie verdwenen volgens de cijfers van SOVON ( De landelijke organisatie die de ontwikkeling van de nederlandse vogelstand bijhoudt). Een daling die ook is vastgesteld bij de winterpopulatie, die bestaat uit de nederlandse broedvogels en wintergasten uit het Noord Europa. Uit eerder onderzoek is niet af te leiden dat de oorzaak gevonden kan worden in een verhoogde sterft van volwassen vogels of een afname van het broedsucces. Bedoeld wordt dan het aantal kuikens dat dat daadwerkelijk volwassen wordt. Over de overleving van de kuikens is echter nauwelijk iets bekend. Daarom is 2020 uitgeroepen tot jaar van de Wilde Eend waarin met name naar de ontwikkeling van de kuiken zal worden gekeken. SOVON gaat daarom expliciet onderzoek doen naar de wilde eend waarbij dan met name de ontwikkeling van de kuikens zal worden nagegaan en hoe de aantallen volwassen mannen en vrouwen zich verhouden. Hopeloijk gaat het genoeg informatie opleveren om conclusies te trekken die basis kunnen zijn voor maatregelen.

8 opmerkingen:

 1. Schitterend, Peter!
  Ik vind je foto's prachtig, De wilde eend, vooral het mannetje in de zon, wow!
  Goed dat SOVON er extra aandacht aan gaat geven. En op jouw beurt super dat je ze even in de schijnwerpers zet!
  Groetjes
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie foto's Peter,
  vooral de eerste vind ik erg geslaagd. Een tijdje terug las ik dat deze soort inderdaad sinds ongeveer 1990 de aantallen om onduidelijke redenen afneemt en sinds 2000 met zo'n 20%...
  Gelukkig zwemmen hier in de buurt nog voldoende.
  Groet, Geert.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Peter,
  terecht dat je aandacht geeft aan de wilde eenden. Die worden vaak zo gewoon gevonden, omdat we ze vaak zien (gelukkig nu nog wel). Maar de woerd is in mijn ogen de mooiste vogel van het land. Zó prachtig altijd die glanzende koppen. En mevrouw mag er eigenlijk ook best wezen.
  Hopelijk kan SOVON uitvinden wat er aan de hand is en kunnen we er iets aan doen.

  hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige eenden zijn en blijven het en zo ook jouw foto's. Ik geniet ook altijd van de schoonheid van de Wilde eend.
  Ik hoop dat de afname van de soort te stoppen is, er zijn al zoveel soorten waar het slecht mee gaat. Leuk dat jij ze in de schijnwerpers plaatst.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Peter, een mooie reeks van de wilde eend. Ja klopt inderdaad ook deze zo algemeen bekende eend heeft het moeilijk. Ben benieuwd hoe dat komt.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoe mooi kan het gewone zijn...

  Gerrit

  BeantwoordenVerwijderen
 7. This is how my pal Wesley Virgin's report begins in this SHOCKING AND CONTROVERSIAL VIDEO.

  As a matter of fact, Wesley was in the army-and soon after leaving-he revealed hidden, "MIND CONTROL" tactics that the CIA and others used to get anything they want.

  These are the same tactics tons of famous people (especially those who "became famous out of nowhere") and the greatest business people used to become rich and famous.

  You probably know that you only use 10% of your brain.

  That's mostly because most of your brainpower is UNCONSCIOUS.

  Perhaps this conversation has even occurred IN YOUR own head... as it did in my good friend Wesley Virgin's head 7 years back, while driving a non-registered, trash bucket of a vehicle without a driver's license and with $3.20 on his banking card.

  "I'm very fed up with going through life paycheck to paycheck! When will I finally succeed?"

  You took part in those conversations, isn't it right?

  Your very own success story is waiting to happen. All you have to do is in YOURSELF.

  UNLOCK YOUR SECRET BRAINPOWER

  BeantwoordenVerwijderen