Welkom op de vogelblog van Peter van de Beek



Op deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

donderdag 17 januari 2013

VOGELMOMENT KRAKEEND


Krakeend, Anas strepera, Gadwall


Mannetje Krakeend, waakzaam op het ijs


Krakeend mannetje, duttend in de winterzon





 
Paartje Krakeend


Moeder ( oranje snavel) en dochter krakeend
 
Deze keer aandacht voor de Krakeend. Een middelgrote, weinig opvallende maar fraaie eend. Hij is het gehele jaar aanwezig en Je kunt hem aantreffen in ondiep voedselrijk water zoals meren, moerassen, plassen en rivieren in de lage delen van het noord westen van ons land. Hoewel de soort overwintert in Zuidwest Frankrijk en het noorden van Spanje en Portugal is ook het aantal overwinteraars in ons land aanzienlijk. De Nederlandse Krakeenden trekken alleen in heel strenge winters naar het zuiden. In de winter zie je daarom grotere aantallen en meestal op groter water zoals meren, plassen, IJsselmeer en de deltagebieden, waar zij vaak groepjes vormen samen met andere soorten. In de zomer verblijven zij meer op open zoetwatergebieden met ruige en weelderig begroeide oevers, omdat zij daar een betere broedgelegenheid hebben. De jongen worden vaak grootgebracht in water met een vegetatie die zeer goede bescherming biedt, waardoor je ze dan ook vaak moeilijk kunt waarnemen. Het aantal broedparen is sinds de 70’er jaren enorm toegenomen en hoofdzakelijk in Noord Holland, Zuid West Friesland, het Lauwersmeergebied en de Oostvaardersplassen.
De Krakeend behoort tot de grondeleenden en dat betekent dat hij niet of nauwelijks duikt. Hij foerageert zwemmend met zijn kop onder water. Zijn voedsel is hoofdzakelijk plantaardig en bestaat uit waterplanten, wortelstokken, planten en zaden van waterplanten, maar er worden ook wel insecten en slakjes gegeten. Je kunt ze, vooral in de zomer, ook steeds vaker zien grazen op weilanden en akkers.



                                                                                                  
 



 

4 opmerkingen:

 1. Erg goed op de foto gezet Peter. Die bruinrode spiegel zie je vaak niet (wij als vogelaars wel, maar de alleen fotografen niet). Dus het is leuk dat je dat hier zo goed ziet. Verder is het sowieso een prachtig eendje met dat fijne subtiele patroontje.
  Leuke soort om eens uit te lichten!

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi peter,

  dit is een van de eenden die we hier ook hebben.
  Helaas zitten ze vaak net even te ver weg om mooi
  op de foto te krijgen maar we hebben ze wel.
  ook weer hele leerzame informatie van deze krakeend.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een mooie serie over deze eendjes, heel mooie foto's en goed die info erbij.
  Hartelijke groet, Marion

  BeantwoordenVerwijderen